Kultur

Recension: Ny författarduo efterlyser större tydlighet om synd

Stig Öberg har läst “Det var synd - Bibliska, historiska och nutida uppfattningar”

Titel: Det var synd – Bibliska, historiska och nutida uppfattningar

Författare: Leif Carlsson och Rebecka Söderbladh

Förlag: Evangelie förlag

Genre: Teologi

Tidigare predikanter varnade för biobesök, dans, fåfänga och andra i dåtidens frikyrkoförsamlingar icke acceptabla beteenden. I dag har de tydliga varningarna för synden ersatts av “rynkor i pannan, ett ryck på axlarna eller ett uppgivet skakande på huvudet”. Det hävdar Leif Carlsson och Rebecka Söderbladh i sin bok Det var synd – Bibliska, historiska och nutida uppfattningar. Nej, boken förespråkar inte en renässans för väckelserörelsernas syndakataloger. Men den efterlyser en större tydlighet i kyrkornas förkunnelse och vägledning om behovet av omvändelse och ny livsstil.

Författarna ger i början av boken en kortfattad men grundlig förklaring av innebörden i de bibliska begreppen synd, förlåtelse och försoning. En nödvändig undervisning för att läsare som inte är så bevandrade i Bibelns texter ska kunna förstå bokens betoning av omvändelsebehov och livsstilsförändringar i det kristna lärjungaskapet.

“För de flesta pastorer i vår tid känns frågan om vad som kan anses vara syndigt obekväm och provocerande”, skriver författarna under rubriken Vår tids synduppfattningar. De refererar i ett tidigare kapitel och i en not till “tio intervjuer med äldre medlemmar och pastorer inom Equmeniakyrkan” och till “de intervjuer som gjorts med en rad pastorer, verksamma inom pingströrelsen”. Utan andra referenser till någon undersökning ger de en generaliserad och negativ bild av tillståndet i dagens kristna församlingar. De skriver, bland flera andra liknande utsagor, att det finns en “samstämmig uppfattning i vår tids kyrka om vikten av att till varje pris undvika att skuldbelägga människor”.

Jag tänker att mycket av den tydlighet som boken efterlyses kommer till uttryck i syndabekännelse och avlösning i de äldre kyrkorna, i tillfällen till personlig förbön i många av frikyrkornas gudstjänster och, där den framför allt hör hemma, i själavårdens tystnadspliktsbelagda samtal och bikt.

I slutkapitlet finns ett uppfordrande resonemang om betydelsen av att nå ut med evangeliet, möta människors behov av gemenskap och betona vikten av omvändelse. Stora frågor för alla kyrkor att begrunda! Boken avslutas med förslag till samtalsfrågor som borde kunna inspirera till en viktig bearbetning av de utmaningar som författarna aktualiserar.


Fler artiklar för dig