Kultur

Kristna ledare: Det här betyder påsken för mig

“Mina egna ångestfyllda nätter blir begripliga i påskens ljus”

Påsken är den stora berättelsen om hur Jesus dog och uppstod. Vi har frågat fem kristna ledare om vad påsken betyder för dem.
Peter Halldorf, pastor och författare.

Peter Halldorf, författare:

– De tre heliga påskdagarnas liturgiska maraton har i mer än ett kvartssekel varit den årliga händelse som skänkt riktning åt allt annat i mitt liv. Att under tre dagar få lägga det mesta åt sidan för att fira påsken ger hopp om en transfigurerad värld.

Britta Hermansson.

Britta Hermansson, evangelist:

– Hela mitt liv mynnar ut i påskens stora berättelse om livets triumf över kaos och död. För mig är årstidernas växlingar och mina egna ångestfyllda nätter begripliga i påskens ljus. Att fira påsk är som att lägga ett hoppets raster över allt som är tungt och omöjligt i vår värld just nu. Påskdagarna sammanfattar så mycket av det vi möter under ett liv.

Mikael Hallenius

Mikael Hallenius, pastor och lärare i teologi:

– För 34 år sedan blev jag kristen. Jag gav mitt liv till Jesus därför att någon predikade om korset för mig. Jag minns inte detaljerna i budskapet. Däremot vet jag att predikanten tog mig med till korsets fot. Jag anade att något avgörande hade hänt, det fanns en gåva att ta emot. Mörker kunde bli ljus. Jesus har all makt. Minus kan bli plus. Hjärtat i den kristna tron är en kärlek som vinner genom att lida. Uppståndelsekraften är enorm. För mig blev det omöjligt att motstå. Jag sa mitt “ja” till Jesus.

Rebecca Stighem.

Rebecca Stighem, generalsekreterare för Salt – barn och unga inom EFS:

– I påsken kokas min tro ner till en plats: Golgata. Något så naket som att vår Gud dör på ett kors. När alla våra trosformuleringar tagit slut är det inför korset vi får komma. Det som inte går att förklara. Tyst som ett lamm ger han sitt svar.

Mattias Sennhed, studentpastor

Mattias Sennehed, studentpastor:

– Påsken är en återkommande inbjudan till att bli riktad mot det väsentliga i livet. Jag gillar att få vandra genom påskdramat, steg för steg, dag för dag. Och jag är glad för gemenskapen i påsken, både i gudstjänsterna och med familj och släkt.

Fler artiklar för dig