Kultur

Bibelkommentar som väcker lust att studera

Bo Wettéus har läst “En guide till Markusevangeliet” av Johannes Sköldengen

Titel: En guide till Markusevangeliet

Författare: Johannes Sköldengen

Förlag: Bibelguiden/ Bibeln i dag (204 sidor)

Genre: Bibelkommentar

Johannes Sköldengens guide till Markusevangeliet är den 16:e boken i serien Bibelguiden. Nu finns det kommentarer över 24 av Nya testamentets 27 böcker skrivna av unga kristna ledare mellan 25 och 40 år från olika kristna traditioner.

Sköldengen är präst i Knivsta. Hans kommentar är lättläst och fylld av god och djup kunskap om hela den bibliska berättelsen – om Jesus och hans samtid, om urkristendomen och om situationen och utmaningarna för den kristna kyrkan i dag.

Varje kapitel inleds med en nutidsanknytning, som gör att textens budskap kan appliceras på vår situation. Författaren beskriver också varför och i vilken miljö Markus sammanställde sitt evangelium och om det unika i Markus sätt att skildra Jesu person, liv och uppdrag, men visar också på samhörigheten med de andra evangelisternas skildringar, främst Matteus och Lukas.

På ett tydligt sätt visar kommentaren på den ökande insikten i evangeliet om att Jesus är Guds son, alltifrån Guds egen bekännelse vid Jesu dop till den romerske officerens bekännelse vid korset.

Efter varje kapitel finns fördjupningstexter, som förklarar ord och belyser sambandet med Gamla testamentet. Det finns också aktuella frågor efter varje avsnitt, som väcker tankar och utmanar.

Illustrationerna och sammanfattningarna ökar kunskapen, men även lusten att fortsätta studera själv. Kommentaren är också ett utmärkt hjälpmedel för studier i grupp och jag skulle gärna se att Sköldengen skriver fler bibelkommentarer framöver.

“En guide till Markusevangeliet” av Johannes Sköldengen
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig