Kultur

Ibland är det svårt att be - då kan man vila i nedskrivna texter

Teologen Teresia Derlén är aktuell med bönekalender inför pingstnovenan, tiden mellan Kristi himmelsfärd och pingst

Bön, kaffe, andakt, bibel.
Den klassiska böneperioden Pingstnovenan har inspirerat Teresia Derlén, stiftteolog och biakopsadjunk i Västerås stift, att skriva texter och böner för perioden mellan Kristi himmelsfärd och pingst. Materialet är till för att hjälpa till en närmare relation med Anden och vila i bön.

Dagarna mellan Kristi himmelsfärd och pingstdagen kallas för Pingstnovenan, nio dagar då man likt lärjungarna till Jesus är i bön i väntan på den helige Ande på pingstdagen. Teresia Derlén, stiftteolog och biskopens adjunkt i Västerås stift, har tagit vara på den traditionen och skapat ett material för dem som vill ha hjälp med bön under denna period.

Teresia Derlén, biskopens adjunk och stiftteolog i Västerås stift

– I England kom jag först i kontakt med Pingstnovenan och blev inspirerad att skapa något utifrån den här klassiska böneperioden. Den jag har skrivit har sitt avstamp i Kristi himmelsfärd och pågår fram till pingstdagen, säger Teresia Derlén.

Varje dag har ett nytt tema och innehåller en meditativ text, en bön och några verser från Bibeln. Materialet är upplagd ungefär som en adventskalender, fast för tiden mellan Kristi himmelsfärd och påsk.

– Bön är alltid viktigt men ibland är det svårt, då kan man vila i dessa nedskrivna texter. Det kan hjälpa en att få ett bönespråk för all längtan, tro och andlighet vi bär på, berättar Teresia Derlén.

Längtan, försoning, glädje och stillhet är några teman. Materialet är bland annat tänkt att passa dem som är ovana att be, dem som är nyfikna på bön eller dem som vill hitta en bönerytm.

– Språket har jag försökt hålla enkelt för att alla ska kunna ta del av och förstå materialet. Samtidigt så innehåller kristen tro många “storord”, som det kallas, dem har jag också velat få med, säger Teresia Derlén.

Tanken är även att texterna ska uppmuntra att be för personer i vår omgivning.

– Pingsten handlar om att Anden kallar oss ut i världen. Jag har därför velat uppmuntra till en rörelse inåt, men även utåt. Be för våra medmänniskor och världen vi lever i, berättar Teresia Derlén.

Förhoppningen är att fler ska få ledning och en närmre relation med Anden.

– Jag hoppas att vi kan få en god bönegemenskap under tiden fram till pingst. Sedan tror och hoppas jag ju alltid på Andens kraft, i form av glädje, förnyelse och gemenskap. En stund av stillhet för dem som behöver det, säger Teresia Derlén.

Materialet finns på Västerås stifts hemsida.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig