Kultur

Lignell utmanar de snabba utvärderingarna

Per-Johan Thörn Wistrand har läst “Är vi inte framme snart?” av Fredrik Lignell

Titel: Är vi inte framme snart? – Väntan, längtan och tålamod

Författare: Fredrik Lignell

Förlag: Libris (236 sidor)

Genre: Teologi/livskunskap

När författaren på sidan 107 får ett sms där han ombeds utvärdera sin “verkstadsupplevelse” precis när han satt sig i bilen är igenkänningsfaktorn total. Fredrik Lignell sätter ord på det orimliga i att minsta vardagshändelse ska vara en upplevelse. Det bästa betyget är ju om betalningen eller köandet inte märks och att kalla dylikt för “en upplevelse” blir banalt.

Men likväl finns utvärderingshetsen där. Som tunga nedslag i inkorg efter inkorg. Och när Lignell pekar på att jakten på snabba och konkreta resultat även letar sig in i kyrkliga verksamheter bränner det till ytterligare. Går det att utvärdera en Gudsupplevelse?

Författaren skriver om förundran, stress, tålamod och (förlorad?) närvaro. Och naturligtvis om sociala medier. Varför filmar vi en livekonsert från publikhavet och tittar på den några tum stora skärmen i stället för att ta in det fantastiska som händer ofiltrerat? Just när det händer och bara då.

Ja, ingångarna är många. Ibland spänner materialet nästan över för mycket, men totalt sett tycker jag Lignell för helheten i hamn. Bokens övergripande fråga är vad frukten av våra ansträngningar blir. På lång sikt. Om vi orkar vänta.

Är vi inte framme snart.

Böcker som den här trycker på punkter som lätt kan vara ömma. Vad är det vi vill egentligen? Handlar det om att själva synas, eller vad är det som faktiskt är viktigast? Oavsett om jag/vi känner för det eller inte.

Med egna färska minnesbilder av Johann Sebastian Bachs staty i Leipzig tycker jag det blir särskilt befriande att läsa det Fredrik Lignell skriver om att “den femte evangelisten” sågs som en medelmåtta av sina samtida. Först 80 år efter tonsättarens död fick hans verk genomslag.

Med sådana perspektiv får boktitelns otåliga fråga från bilbaksätet en annan klang.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig