Kultur

Tusentals sånger har skickats in till nya psalmboken

Ann-Katrin Bosbach: Det är överraskande att så många vill bidra

Om åtta år hoppas Svenska kyrkan att den nya psalmboken är klar. Men först väntar ett omfattande urvalsarbete. 6 000 psalmförslag har redan skickats in – och än finns tid att bidra.

Intresset för att vara med och forma Svenska kyrkans nya psalmbok har varit överraskande stort. Det säger Ann-Katrin Bosbach, projektledare för kyrkans psalmboksarbete, till SVT Kulturnyheter.

Sedan Svenska kyrkans digitala brevlåda, dit allmänheten kan skicka psalmförslag, öppnade i november 2021 har 6 000 sånger kommit in. Ann-Katrin Bosbach säger att det inte bara är de vanliga författarna som dyker upp, utan att det också finns “guldkorn från tidigare okända författare”.

Hon är glad för det stora intresset och tror att ännu fler verk kan komma in under hösten, kanske uppemot tio eller femton tusen.

Brevlådan stänger den 31 december i år. Därefter kommer urvalsgrupper av teologer och kyrkomusiker sedan gå igenom de inkomna psalmerna för att till slut välja 300 stycken som kommer att provsjungas ute i församlingarna. Ett antal av dessa psalmer – ännu oklart hur många – kommer sedan att få ta plats i den nya psalmboken. Förhoppningen är att psalmboken ska vara klar 2030.

---

Fakta: Ny psalmbok

  • Arbetet med att ta fram en ny psalmbok påbörjades redan 2018. Då tog Kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, beslutet att sätta i gång arbetet med en reviderad upplaga av psalmboken från 1986.
  • Den 1 november 2021 påbörjas den officiella insamlingen av nya psalmer, via en digital brevlåda på Svenska kyrkans hemsida. Brevlådan är öppen fram till den 31 december i år.
  • Förutom den halvofficiella Uppsalapsalmboken från 1645 har Sverige haft fyra officiella psalmböcker. Den senaste tog omkring tjugo år att arbeta fram.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig