Kultur

Tv-serien Knutby får ny säsong

Ska fokusera mer på “Kristi bruds” bakgrund och på mer okända delar av sekten

Efter succén med den första säsongen av dramaserien Knutby gör nu CMore/TV4 ytterligare en säsong. Den beräknas att sändas under nästa år.

Händelserna som under flera år utspelade sig på den lilla uppländska orten Knutby och som fick enorm uppmärksamhet efter en dödskjutning i januari 2004, fortsätter att fascinera. Nu ska den frikyrkoförsamling som omvandlades till en sekt ge upphov till än mer underhållning för tv-tittarna.

Sekten, som fick sin slutgiltiga upplösning i samband med att tre av ledarna dömdes för brott i mars 2020, utgör grunden till dramaserien Knutby, som först sändes under hösten 2021. Nu spelas en andra säsong in.

– Vi ser fram emot ytterligare en säsong om Knutbyförsamlingen med skräckblandad förtjusning. Efter första säsongens stora succé längtar vi åter att vara en fluga på väggen i Knutby församling. Det teamet bakom Knutby hittar på, löst baserat på verkliga omständigheter, har dock svårt att överträffa verkligheten, säger Piodor Gustafsson, nordisk dramachef för TV4 och C More, i ett pressmeddelande.

Aliette Opheim, som i serien spelar Eva Skoog (”Kristi brud”), prisades på Kristallen-galan för sin rollprestation i tidigare säsong. Hon är kluven till att ta sig an rollen på nytt nu när inspelningarna startar i slutet av februari.

– Varför ska vi in i det här risktagandet igen? Så kan jag tänka. Samtidigt är det ju det som är kul, säger Aliette Opheim till Dagens Nyheter.

Hon resonerar även kring det faktum att hon aldrig träffat den person som rollen baseras på. Hon har avråtts från att ta kontakt eftersom skådespelaren bör skapa sig en egen bild av hur karaktären ska vara.

– Ibland kan jag tänka att det ändå hade varit värdefullt att träffa henne, men jag vet så klart inte om hon hade velat träffa mig, säger Aliette Opheim.

---

Fakta: Tv-serien Knutby

  • Serien, vars första säsong hade premiär hösten 2021, är en fiktiv skildring av det så kallade Knutbydramat som fick stor medial uppmärksamhet i samband med ett mord 2004. Därefter fortsatte sekten att finnas i flera år.
  • Medan den första säsongen byggde på Jonas Bonniers roman med samma namn, har manusförfattaren Fredrik Agetoft till den andra säsongen skrivit manus utifrån andra böcker, dokumentärer och rättegångsprotokoll.
  • Enligt ett pressmeddelande tar den fristående fortsättningen en närmare titt på Eva Skoogs historia och den mer okända delen av berättelsen om Knutby.
  • Regissören är Goran Kapetanovic.

---

Fler artiklar för dig