3000 unga tog farväl av Frizonfestivalen

Frizonfestivalen har gått i mål, och gjort det med den äran. Finalfestivalen blev en fest i trons, kärlekens och gemenskapens tecken.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

För en person av nostalgisk natur är det omöjligt att gå runt på Torpområdet utan att bli en smula sentimental. Festivalen Frizon som startades med ambitionen att skapa just en fri zon där alla fick tillbe på ett sätt som passade dem, har gjort sin sista festival.

Från EFK säger man att Frizon har mist sin attraktionskraft och att det är svårt att locka besökare. Och sett till statistiken är det så. Förra året kom 700 fasta deltagare, bara 100 fler än vad som besökte festivalens första upplaga, sommaren 1999.

Men i år, möjligen påverkade av att det är den allra sista festivalen, strömmade människor till Närkeslätten. 3000 deltagare närmare bestämt. Återigen var ladan fullsatt. Seminarium om profetisk betjäning samsades med workshops om att göra sin egen, miljövänliga deodorant.

Nacho och Ande

På Frizonmuséet som hade byggts upp året till ära hängde affischen från 1999. Den lockade med ord som "stämning, attityd, hopp, röj, svett, nacho och Ande". Och det var just blandningen man ville åt. Tanken var att vidga bilden av vad det kristna livet handlade om. Det handlade om bön och bibelläsning absolut, men också om kreativitet, samhällsengagemang och sena nätter i en trälada på landet.

Läs mer: Shane Claibornes kärlek till Frizon består

 

Under 00-talet bokade Frizon stora internationella musikakter som Jars of Clay och Superchick och svenska stjärnor som Jonathan Johansson och Svenska Akademien. Festivalprogrammet var späckat och deltagarna kunde i ena stunden få förbön på trasmattorna i bönetältet för att i nästa stund gå på skumparty och dansa till housemusik. Det var aktivism, allsång och alkoholfri bar. Talkshow och tacotallrik. 

2007 hade Frizon sitt rekordår med 4500 fasta deltagare.

Kritik från KDU

Genom åren har festivalen också gjort sig känd för att våga testa nya grepp, vilket ibland har provocerat. Till exempel kallade KDU Frizon för "EFK-Ungs politiska lekstuga" efter att festivalen valt bort Coca Cola till förmån för rättvisemärkt läsk. 

Men årets festival då?

I år fanns inga internationella artister på plats, bortsett från Bethel Worship från Kalifornien och Holy Trinity Bromptom från London som höll i uppskattade lovsångskonserter.

Läs mer: EFK-ledare: Nytt arrangemang redan nästa sommar

 

Man hade också slimmat programmet. Alla programpunkter rymdes på ett A5-blad, till skillnad från förr då ett helt häfte behövdes. Frizon gjordes i mindre skala, men glädjen och engagemanget var intakt.

Årets festival präglades framför allt av gemenskap. Gudstjänster och konserter blandades med stor-lekar som Hunger Games och Harry Potter-sporten quidditch. I café Sion kunde man hitta nya vänner under "speedfriending". "Det är så mycket kärlek här" sa en tonåring jag pratade  med. "Det är friare än läger" tyckte en annan.

Aldrig mött sådan kärlek

Hanif Nuri, som är ganska ny i Sverige kom till Frizon för första gången förra året och berättade om hur han genast fick nya kompisar.

– Jag har aldrig upplevt en sådan kärlek och glädje som jag mött här på Frizon. Och så har jag fått lära känna Gud mer och mer. Jag blev jätteledsen när de sa att det är sista Frizon i år, sa han.

Längtan efter gudsmöten var påtaglig bland tonåringarna på årets festival. Lovsångsteamet berättade hur de förvånades över att det inte fanns någon startsträcka i gudstjänsten, deltagarna var på hugget direkt. Samlingarna i bönetältet blev snabbt fullsatta, kön till förbön ringlade sig lång.

Gemenskap och hunger efter Gud. Och så konserter såklart.

Kampstämning

I ladan sjöng bandet Silver om att "när du ser att helvetet kommer, så lever en himmel i dig" och publiken jublade. Det var kampstämning i luften. Ulrik Munthers publik var minst lika taggad och något överrumplad sa artisten "Vad grymma ni är. Det är helt otroligt att ni kan skrika så här utan en droppe alkohol i kroppen".

Hela Frizon avslutades med en kavalkad av festivalfavoriter: Niello, Hansam och Bicycle Beat som alla fick Magasinet att koka. Förra året ville Niello, som inte har någon kristen koppling, få förbön på scenen. I år utbrast han "Jag får så mycket kärlek här!"

Tema "Röster"

Temat för det allra sista Frizon var "Röster". Att höra Guds röst mitt i bruset. Och nu väntar EFK på att få höra de ungas röster. Vilken typ av arrangemang ska ta form framöver? Kommer Frizon göra en Peace & Love och begravas för att återuppstå?

På ett plank på området ställdes frågan "Vad höjer du din röst för?" Med svart spritpenna har någon skrivit ett svar: Att Frizon ska bli kvar.