60 år sedan pastorn David Wilkerson chockade New York

Hatet mot sju unga mördare i New York, som kallblodigt tagit livet av en rullstolsburen grabb, visste inga gränser. Men mitt under mordrättegången hände något överraskande: en ung pastor trängde sig fram till domaren för att vädja om nåd för de brutala förövarna. Pastorn blev dock bryskt stoppad av vakterna. I stället fotograferades han av pressen med Bibeln i högsta hugg. Nästa dag visste alla i New York vem David Wilkerson var.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Det började några veckor tidigare med att den 26-årige landsortspredikanten David Wilkerson fick se ett reportage om mordet i en tidning. Medan allmänhetens hat skruvades upp mot det brutala ungdomsgänget, som låg bakom dådet, fick Wilkerson hjärta för förövarna.

David Wilkerson bestämde sig på vinst och förlust att köra de 60 milen från hemstaden i Pennsylvania till New York för att bevista rättegången.

Han lyckades ta sig in i domstolen på åhörarplats, men när han sedan försökte kliva fram till domarskranket blev det tvärstopp. Han lyftes bokstavligen ut av vakterna och mötte i stället den församlade New York-pressen utanför dörrarna.

Nästa dag var David Wilkerson rubrikernas man i tidningarna och New Yorks radio och tv-kanaler. Han beskrevs som en naiv, aningslös landsortspastor som vägrade falla in i hatet mot de unga brottslingarna.

På väg hem till den lilla församlingen i Philipsburg kände sig David Wilkerson både skamsen och misslyckad. Han var rätt säker på att han skulle förlora jobbet som föreståndare för de drygt 100 medlemmarna i den lilla pingstförsamlingen.

Läs mer: Wilkerson publicerade profetior i boken ”Synen” - borde den få oss att brinna mer?

Det dröjde dock inte länge förrän David Wilkerson återvände till New York. På måfå försökte han få kontakt med de beryktade ungdomsgängen, som spred skräck på stadens gator.

Han stannade bilen i närheten av Broadway och klev ur. Plötsligt hörde han en ung grabb säga:

– Hej, Davie, pastorn. Var det inte du som blev utslängd från Michael Farmer-rättegången?

Den förbluffade Wilkerson kunde inte annat än hålla med. Men han ville veta hur den här grabben så pricksäkert kunde identifiera honom:

– Din bild finns överallt. Ditt ansikte är lätt att känna igen.

Läs också: Svenska klimatforskaren: Jag blev golvad av Wilkerson

 

Det visade sig att skandalartiklarna i New Yorks tidningar öppnade alla dörrar för den unge predikanten. Ledarna för de olika gängen kände viss sympati med honom när han dök upp i New York, eftersom han visat välvilja mot människor som resten av samhället hatade.

Trots hårt motstånd och mycket kamp lyckades David Wilkerson ganska snabbt få fäste i New Yorks undre värld. Många av de kriminella tonåringarna, som han sökte upp, hade stora narkotikaproblem.

David Wilkerson ställde sig i gathörnen och förklarade att Jesus kunde rädda dessa unga människor till ett bättre liv. Flera kyrkor ställde sig bakom honom ekonomiskt när det första Teen Challenge-centret öppnade i Brooklyn, New York. Flera kända kriminella ledare, som till exempel gängledaren Nicky Cruz, kom till tro och blev själv gatupredikant.

Det är i dagarna 60 år sedan David Wilkerson blev kändis i New York efter kalabaliken i domstolen: det skedde den 28 februari 1958.

I dag finns det cirka 1 000 Teen Challenge-center över hela världen som arbetar med unga missbrukare och kriminella i David Wilkersons anda.

David Wilkerson utvecklade arbetet bit för bit utan att ha några världsomspännande visioner. Ändå blev hans insatser kända och kopierade utöver hela jorden.

Boken ”Korset och stiletten” som kom ut i USA redan 1963 spelade en nyckelroll när det gäller att göra Wilkersons arbete känt och accepterat. Det var de två kristna författarna John och Elizabeth Sherrill som skrev boken. Den har gått ut i en upplaga på minst 16 miljoner exemplar på 40 olika språk.

Läs mer: Förre gängledaren Nicky Cruz i "Korset och stiletten": Farligt att inte förlåta
 

I USA fick boken bred uppmärksamhet när den också publicerades som sammanfattad bilaga i ”Good housekeeping” (ungefär ”Året Runt”) i juli 1963.

I Sverige är det en av de mest spridda kristna böckerna i modern tid. Den totala upplagan ligger på cirka 180 000 exemplar, uppger den svenska förläggaren Åke Hällzon på Marcus förlag. Boken efterfrågas fortfarande.

Filmen ”Korset och stiletten” där Pat Boone spelar huvudrollen som David Wilkerson, har setts av 50 miljoner tittare i 150 länder. Filmen kom 1970 och blev därmed en av en första, stora kristna spelfilmerna.

Läs också: David Wilkerson dog i bilolycka (artikel från 2011)

Läs också: David Wilkersons budskap till Sveriges evangeliska kristna

David Wilkerson

Amerikansk evangelist, pastor och författare som levde 1931–2011.

Känd för sitt engagemang för kriminella ungdomar i New Yorks undre värld och sina förutsägelser om framtiden.

Skrev boken "Korset och stiletten" och senare även "Synen" och "Stöt i basunen" innehållandes en rad profetior om den yttersta tiden.

Aktuell: Hans liv och gärning skildras i en ny bok skriven av sonen Gary Wilkerson.