Andréa Brändström vann Hela Sverige bakar: Jag bad varje kväll

I måndags blev det officiellt att Andréa Brändström från Hovslätt utanför Jönköping är årets vinnare av "Hela Sverige bakar." Livet har tagit en ny vändning och hennes egen bakbok "Från fika till fest” finns nu i handeln. Under inspelningen fick hon kraft av sin kristna tro.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

När jag når Andréa på telefon ursäktar hon sig för att hon inte svarade direkt. "Jag höll på att spritsa macarons och var tvungen att avsluta." Bakningen, som varit ett intresse sedan hon gjorde bullar med sin mormor som liten, har nu blivit ett jobb.

– Jag trodde inte att livet skulle förändras så mycket, men redan innan det var klart att jag vann fick jag tårtbeställningar och förfrågningar om företagsevent. Efter vinsten har responsen varit otrolig, både från kända och okända. Utanför ICA här i Hovslätt hade de satt ut gatupratare med texten "Grattis Andréa till vinsten."

Andréas paradgren är tårtor och under programmets gång imponerade hon stort på juryn med sin smaksäkerhet och kreativa dekorationer. Tårtintresset föddes när hennes äldsta son skulle barnvälsignas i kyrkan och Andréa ville göra något gott och fint till fikat. Efter det var hon fast.

– Jag kollade på youtube-filmer och ville lära mig mer och mer. Framför allt lärde jag mig att spritsa. Jag älskar att spritsa!

Andréa och hennes familj är med i Equmeniakyrkan i Hovslätt. Kyrkfikat efter gudstjänsten är en höjdpunkt.

– Fika är gemenskap för mig. I kyrkan är det så fint att få fika med så många olika människor.

Hittills har Andréa bakat till kyrkfikat någon gång ibland, men det kanske blir mer framöver. Hennes bästa tips till kyrkfikat är att hålla det enkelt.

– En hembakad fralla är bra eftersom gudstjänsten ligger precis mellan frukost och lunch. Och sedan älskar jag småkakor. En hallongrotta är gott och enkelt.

Att vara med i "Hela Sverige bakar" var ett äventyr för Andréa. Förutom att hon lärde sig mycket om bakning, fick hon vänner för livet.

– Alla deltagare var där på samma villkor. Vi visste inte vad som skulle hända och var på det sättet utsatta. Dessutom förenades vi ju i vårt bakintresse. Att få lära känna människor utan att ha några förutfattade meningar var häftigt.

Även om gemenskapen var härlig kunde det ändå bli ensamt på kvällarna.

Andréa träffade inte sin man och sina två söner på en månad. Då blev gudstron desto viktigare.

– Jag bad varje kväll, vilket jag kanske inte gör hemma. Det gav mig lugn och kändes skönt att lägga allting i någon annans händer.

Tiden framöver är full av möjligheter. Nu närmast ska Andréa baka i Bingolotto och hon har upptäckt hur kul det är att göra tv. Men den stora drömmen är att starta en "fikeria" - ett brunchställe och café i Jönköping.

– Jag vill göra allt jag gör till 110%, så nu vill jag rida på den här vågen och se vart det bär.

 

Statsministeromröstning