Årets Utbultstipendium till countryduon Hanna & Alexandra

Vilken musikfest! När det 19:e Utbultstipendiet delades ut i lördagskväll fylldes Pingstkyrkan Jönköping av en skimrande musikalisk färgpalett med årets stipen­diater, countryduon Hanna Bertilsson och Alexandra Ougleva , som pricken över i.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

JÖNKÖPING. Församlingens föreståndare Marcus Ardenfors hälsar välkommen och stipendiets upphovsman, Roland Utbult själv, tackar för att Pingstkyrkan Jönköping än en gång öppnar sina dörrar för den nya musiken.

– Det är väldigt mycket musik som skrivs idag i Sverige, musik som förmedlar evangeliet, säger Roland Utbult, riksdagsledamoten (Kristdemokraterna) och musikmakaren som själv byggt upp en sångskatt med runt 300 sånger, välkända och sjungna av generationer runt om i svensk frikyrklighet.

Kvällens musikfest är unik eftersom tre tidigare Utbultstipendiater möts på scenen: Maria Gustin Bergström (2008), Terese Fredenwall (2012) och Tobias Hedlund (2013). Och tonen som slås an redan från första början är så medryckande och fylld av Jesus att det liksom går en glädjevåg genom publiken.

Du är Gud och du regerar, makt och ära tillhör dig! sjunger Maria, och musikerna förstärker lovsången med briljans och tajming. Mikael Bergström på piano, Tobias Hedlund slagverk, Marcus Utbult kontrabas, Viktor Olofsson på gitarrer – och Joel Hagens glimrande toner på saxofon och flöjter.

– Psaltaren i nutid! utbrister Maria, och vi kan inte annat än att hålla med.

Kvällen fortsätter i hoppets tecken. Terese Fredenwall delar sånger med starka och viktiga budskap om tålamod och öppenhet, generositet och tolerans.

– Jesus har alltid stått för just det här, och kanske är det också bästa sättet för oss att visa på honom, säger Terese.

Roland Utbult delar själv en av sina mer nyskrivna sånger, Barn av saligheten, som kom till efter terrorattacken i Stockholm. En finstämd sång om tappra och varma människor som visar kraft och mod.

Erikshjälpen, medarrangör till kvällen, visar film från flyktingläger i Bangladesh där insamlade pengar från Sverige förmedlar hopp till utsatta rohingyer. Det griper tag i hjärtat. Kvällens insamling ger ytterligare 37 000 kronor till arbetet.

Och så är det då dags för det som alla har väntat på – utdelningen av det 19:e Utbultstipendiet, en utmärkelse som i högsta grad står för musikalisk mångfald.

– Tittar man igenom listan över pristagarna sedan starten 1999 och framåt så upptäcker man att priset rört sig genom olika genrer. Här finns lovsång, pop, barnmusik, hårdrock, gospel, visa, jazz och soul, säger Dagens Urban Thoms.

Så frågan är, var har vi landat i år? Jo i den charmiga och livfulla unga countryduon Hanna & Alexandra som med flyhänt låtskrivande och finstämda framföranden visar att countrygenren kan ta lyssnaren ända in i musikens himmelrike (juryns motivering).

– Det känns fantastiskt, vi är jätteglada! säger en strålande Hanna Bertilsson.

Läs mer: Hanna & Alexandra: Vi har alltid varit tydliga med vår tro
 

De framför två sånger från sin egenutgivna EP varav den ena, Hannah, beskriver hopp och tro utifrån bibelns berättelse om kvinnan vid templet som i så många år hade ropat till Gud om en son.

– Att fortsätta be när det är jobbigt och man tycker att man inte får svar, det är vad Gud vill att vi ska göra. Vi behöver ha tålamod, våga kämpa och lita på Gud, säger Hanna, som också själv känner igen sig i sången.

Och där har vi det igen – hoppet.

Marie Nylén Utbult, grundare av Levande Familjer, avrundar och sammanfattar kvällen:

– När vi håller fast vid Guds löften ser vi att han följer med oss. Han har lovat att hjälpa oss när det ser som mörkast ut, att vara vår glädje oavsett omständigheter och vad vi går igenom. Den här kvällen handlar om hopp!