Avskalad turné med Erik Tilling

Levande ljus, en gitarr och en röst. Erik Tillings höstturné är en av de mest omfattande han gjort med ett tjugotal stopp. Samtidigt har formatet aldrig varit så litet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

– Tidigare när jag turnerat i samband med skivsläpp har det ofta varit i det större formatet, med fullt band, ljud och ljus. Men jag har aldrig gjort tvärtom. Den här gången vill vi prova att göra det i det lilla formatet. Sångerna är i sig själva lågmälda, men nu vill jag göra det ännu mer lågmält.

– Jag har till och med bytt strängar på gitarren, från stål till nylon för att ljudet ska bli mjukare. Vi kommer att framföra låtarna ungefär som de låter när jag sitter hemma och skriver dem, med en röst och en gitarr.

Eftersom Erik Tilling inte sjunger själv har han alltid med sig en sångare. Den här gången är det Joel Börjesson, som har turnerat med Tilling i omgångar sedan 2005. De hoppas att spelningarna blir mer som en gudstjänst än en konsert.

– Joel sjunger fantastiskt och vi funkar väldigt bra ihop. Men vi hoppas att de som kommer egentligen ska glömma bort mig och Joel och i stället få chans att fokusera inåt, att få möta Gud.

Erik Tilling tror att det avskalade formatet passar den stressade nutidsmänniskan. Det blir en chans att stilla sig och ta tid till eftertanke.

– Vid ingången kommer vi att dela ut bönekort och en liten sten till varje person som kommer. Under spelningen kommer man sedan vid ett givet tillfälle kunna lägga ifrån sig den som en symbol för att släppa bördor som man bär. Vår önskan är att publiken inte bara ska lyssna utan själva bli engagerade.

Ett annat sätt som Erik Tilling vill engagera besökarna på är att uppmärksamma dem på romers situation. Precis som han gjort tidigare samarbetar han under den här turnén med Erikshjälpen.

– Barn som lider är ju det värsta som finns. När jag själv fick mitt första barn 2009 blev det ännu starkare för mig. Under den här konsertturnén vill vi särskilt uppmärksamma romska barns situation. Varje gång jag går förbi en mataffär där det sitter en rom utanför känner jag att jag vill hjälpa. Konserterna blir ett sätt att göra det.

Debatt