Barnbarnen väckte ny sånglust hos Perla Bjurenstedt

Sedan 1975 har Perla Bjurenstedt turnerat på Sveriges skolor, ett svårslaget rekord. Nu har han precis släppt sin femtonde skiva och för första gången är barnbarnen Kevin och Khanya med och sjunger på inspelningen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Det glimmar till i ögonen på Perla så fort barnbarnen kommer på tal. De är en stor glädje i sin morfars liv och även en stor inspirationskälla. Flera av sångerna på nya albumet ”Tillsammans för världens barn” bygger på idéer från barnbarnen.

– Kevin kom hem med ett armband som det stod BFF på. Best friends forever. Det är ju en svinbra titel på en låt. Det är den första låten på skivan, berättar Perla.

– Khanya och jag tjafsade nån dag. Det var då jag skrev låten ”Snäll” som har fastnat hos alla. Jag bara sjöng den rätt ut utan gitarr: ”Snäll, varför inte vara snäll? Morgon, middag, kväll. Det är coolt att vara snäll.” Jaha, där har vi en refräng.

Han skrattar när han tänker på hur det gick till.

Hur känns det att sjunga med barnbarnen?

– Underbart! Kevin gjorde det jättebra på ”Snäll” och Khanya också. Hon var ju bara tre och ett halvt, men det är jättegulligt. Jag är väldigt glad för det. Det är ju det finaste jag har!

Egentligen trodde Perla att han redan hade spelat in sin sista skiva. Dessutom hade låtskrivandet torkat.

– Jag fick inte till någonting under flera år. Jag skrev och slängde. Sedan förra hösten skrev jag en låt som heter ”Flyktingbarn”, som jag sjunger med Anna Stadling på skivan, och den förlöste någonting. Jag skrev nog 17–18 låtar på ett par månader. Sedan plockade jag ut tio av dem.

Producenten Robert Ivansson hade länge tjatat på Perla att han skulle göra en platta till och när han nu tyckte att han plötsligt hade en massa nya bra låtar så var det bara att köra.

skolorna möter Perla ofta barn som tvingats fly sina hemländer och deras dilemma återkommer i flera av sångerna.

– Hösten 2015 och våren 2016 träffade jag väldigt många nyanlända och fick, via tolk, höra storyn berättas. Om de där långa vandringarna, om resan på Medelhavet. Det är inte bara siffror, det är människor av kött och blod. Det var en liten tjej som berättade sin story som gjorde att jag skrev sången ”Flyktingbarn”.

Låten ”Det finns inga dom och vi” skrevs med inspiration av dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldts tal om öppna hjärtan.

– ”Vinterland” är mer en vuxenlåt som jag gör med go-spelkören By Grace och Britta Bergström. Inte så mycket det fysiska som det andra – vinterland, om alla öppna hjärtan som stängs igen.

Perlasoundet känns igen på plattan, för det borgar Perlas röst och en stabil barnkör med tio röster. Men samtidigt har det varit lite av nybyggaranda i inspelningsstudion. Experimentlustan har släppts lös och resultatet är en mångfasetterad produktion där man hittar såväl en countrydänga som en storbandslåt och en annan med lite frälsningsarméstuk. För första gången finns blåsare med på en Perlaproduktion.

– Jag känner att detta blir nåt slags musikaliskt testamente, säger Perla.

1975 flyttade Perla som 20-åring till Stockholm. En gitarr, en skrivmaskin och en resväska med kläder var allt han hade med sig. Det var då han började resa runt i skolorna. Jag påminner Perla om att det var året innan U2 bildades och han skrattar åt jämförelsen. Det är förstås ljusår emellan deras musikkarriärer även om de delar den kristna tron. Men båda turnerar fortfarande och till skillnad från det irländska världsbandet har den blygsamme trubaduren besökt samtliga 25 svenska landskap. Flera gånger.

För fem-sex år sedan hamnade Perla i en svacka. Förfrågningarna minskade. Skolor hörde av sig, men inte församlingar som tidigare jobbat utåtriktat mot skolvärlden.

– Många säger att det är så stängt på skolorna att det är ingen idé att försöka. Men jag är ju ett levande exempel på att det inte är det. Det beror naturligtvis på vad du kommer med och hurdana kontakter du har. Jag har ju byggt upp något under mer än 40 år, det gör ju att folk känner ett slags förtroende för en, konstaterar Perla.

Men i samma veva inledde Läkarmissionen ett samarbete med Perla, något som betytt enormt mycket för honom.

– De här resorna som jag fått göra med Läkarmissionen för att göra film – Uganda, Moldavien och nu senast Indien – det är ett sådant lyft för mig.

Resorna och mötena med barn i andra länder har också gett honom viktiga perspektiv på tillvaron.

– Jag blir otroligt irriterad på den här svartmålningen av Sverige som kommer från många håll. Om hur fruktansvärt dåligt vi har det. De borde skämmas! Visst finns det grejer som kan bli bättre i Sverige, men börjar vi jämföra oss med hur människor lever runt om i världen har vi det så ofattbart bra.

Samtalet halkar in på drivkrafter. Hur håller man liv i motivationen efter 42 år med samma arbetsuppgifter?

– Jag tänker att jag är en del i ett jättestort spel av människor som försöker påverka barn för framtiden. Sedan vill jag ställa upp för den där lilla människan som jag vet finns i nästan varje klass, som mår illa nästan varje morgon när man gå till skolan. Som helst av allt vill vara hemma, men som tvingar sig dit. Det är det jag alltid tjatat om, att kunna stötta det barnet och att få dem som mobbar att verkligen fatta: Vad är det vi håller på med?

– För det är verkligheten på riktigt. Varenda skola i Sverige har nolltolerans mot mobbning, ändå är det 60 000 barn som mobbas, säger Perla.

Orden glöder.

Genom #metoo har det avslöjats många sexuella övergrepp även inom skolan. Hör du talas om liknande saker också?

– Jag ser inget sådant, men hör ibland om barn som har skruvmejsel med sig till skolan bara för att de ska kunna öppna dörren när tjejerna är på toa.

Du låter inte förvånad?

– Nej, det räcker att göra hur barnen pratar med varandra. När du går ut på en rast hör du hur ungar snackar med varandra. Det är inte bara att de säger ”du är dum” direkt ...

– Men när man sedan pratar om de tuffa grejerna, hur vi är mot varandra, om språkbruket och att vi inte ska trycka ner varandra, utan att vi ska lyfta varandra, då är barnen med. Man behöver inte löjla till det bara för att man jobbar med barn. Det går att vara väldigt rak, de fattar precis.

Och lika bedrövad som Perla kan bli av att möta vissa företeelser bland barnen, lika positivt berörd kan han bli av andra händelser.

Som härom veckan när han besökte i skola i Stockholmsförorten Hjulsta, nära nog 100 procent invandrarbarn som sjöng en av Perlas gamla låtar för honom.

– En sång som heter ”Från olika världar” som jag skrev 2004 precis när Fadime Sahindal blivit mördad i Uppsala. Det var egentligen Fadimes sång. När 50–60 barn stämde upp i den, jag blev helt knäckt. De gick i första och andra klass och det är en lite svårare låt. Det var väldigt nära till tårar faktiskt.

Fakta: Perla Bjurenstedt

Ålder: Fyller 63 på juldagen.

Familj: Hustrun Anette, två vuxna barn, två barnbarn.

Bor: Upplands Väsby.

Gör: Kringresande trubadur och låtskrivare med människovärde som sitt huvudbudskap och skolan som arbetsfält.

Aktuell: Med nya albumet ”Tillsammans för världens barn”.

Kuriosa: Skivdebuterade 1970 när han gick på högstadiet. En singel med låten ”Mänskliga rättigheter” som sedan även kom med på bröderna Samuelsons debutalbum inspelat i Nashville.