Kultur

Bibelillustratören Marcus-Gunnar Pettersson invald i barnboksakademin

1 av 2

Han börjar ofta sina illustrationer med att spilla lite kaffe på det vita arket. Barnboksillustratören från Arvika, Marcus-Gunnar Pettersson, valdes nyligen in i Barnboksakademin, på stol nummer tre. Han håller som bäst på att färdigställa en barnbibel i samarbete med biskopen i Karlstads stift, Sören Dalevi.

– Jag ser fram emot de samarbeten som invalet i akademin främjar, säger Marcus-Gunnar Pettersson till Sveriges radio och nämner vikten av att fortsätta sprida barnkultur.

Varför är det viktigt? undrar reportern.

– Det ger ett perspektiv på min omvärld som jag annars inte får som barn. I vanliga fall ser man kanske bara det område där man vistas med mina föräldrar, men här får du resa bäst du vill och upptäcka nytt. En illustrerad barnbok leder i sina bästa stunder till ytterligare samtal, säger Marcus-Gunnar Pettersson.

Läs mer Amanda Bengtsson gör barnboksdebut med "I en helt vanlig skog"

Svenska barnboksakademin består, liksom Svenska akademien, av 18 ledamöter; författare och illustratörer, alla med en numrerad stol. Barnboksakademin delar bland annat ut "Eldsjälspriset" varje år.

Ytterligare tre nya ledamöter valdes samtidigt in: Sara Bergmark Elfgren på stol nr 4, Matilda Ruta på stol nr 5 och Johanna Lindbäck på stol nr 18.

Läs mer Sjubarnsmammans bästa råd: Tänk dig alltid in i barnets situation

Fler artiklar för dig