Bibelillustratören Marcus-Gunnar Pettersson invald i barnboksakademin

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Han börjar ofta sina illustrationer med att spilla lite kaffe på det vita arket. Barnboksillustratören från Arvika, Marcus-Gunnar Pettersson, valdes nyligen in i Barnboksakademin, på stol nummer tre. Han håller som bäst på att färdigställa en barnbibel i samarbete med biskopen i Karlstads stift, Sören Dalevi.

– Jag ser fram emot de samarbeten som invalet i akademin främjar, säger Marcus-Gunnar Pettersson till Sveriges radio och nämner vikten av att fortsätta sprida barnkultur.

Varför är det viktigt? undrar reportern.

– Det ger ett perspektiv på min omvärld som jag annars inte får som barn. I vanliga fall ser man kanske bara det område där man vistas med mina föräldrar, men här får du resa bäst du vill och upptäcka nytt. En illustrerad barnbok leder i sina bästa stunder till ytterligare samtal, säger Marcus-Gunnar Pettersson.

Läs mer Amanda Bengtsson gör barnboksdebut med "I en helt vanlig skog"

 

Svenska barnboksakademin består, liksom Svenska akademien, av 18 ledamöter; författare och illustratörer, alla med en numrerad stol. Barnboksakademin delar bland annat ut "Eldsjälspriset" varje år.

Ytterligare tre nya ledamöter valdes samtidigt in: Sara Bergmark Elfgren på stol nr 4, Matilda Ruta på stol nr 5 och Johanna Lindbäck på stol nr 18.

Läs mer Sjubarnsmammans bästa råd: Tänk dig alltid in i barnets situation

Fysiska gudstjänster
Hasse Boström.
Foto: Josefin Casteryd
Foto: Josefin Casteryd
Pastorsenkäten 2020 - Så ser kyrkorna på att webbsända.
Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo