Biografin beskriver hur Wilkerson nobbade Vita Huset

David Wilkerson var en betydelsefull kristen ledare som vägrade att låta sig utnyttjas av andra. När USA:s presidenter bjöd honom till Vita Huset vägrade han att komma. David Wilkerson ville inte dras in i några reklamjippon där hans trovärdighet kunde stå på spel.
Detta kan man läsa om i sonen Gary Wilkersons nyutkomna biografi om sin pappa.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

I boken berättas om hur David Wilkerson presenterade sina dystra framtidsprofetior i början av 1970-talet. (De finns återgivna i boken ”Synen” Marcus förlag). Stora delar av de ekonomiska bakslag som drabbade världen på 2000-talet finns med i Wilkersons profetior.

Men Wilkersons närmaste vänner i det amerikanska pingstsamfundet Assemblies of God hade svårt att smälta de tuffa förutsägelserna. Distriktsledare sa upp bekantskapen och predikokallelser drogs tillbaka. För honom själv blev detta ett hårt slag, eftersom predikoresorna över den amerikanska kontinenten var en stor del av Wilkersons vardag.

Den 344 sidor tjocka boken om David Wilkersons liv innehåller många intressanta detaljer om hans liv som pastor, familjefar och kristen ledare. Här finns till exempel historikern Vinson Synan citerad, där han framhåller att Wilkerson gjorde avgörande insatser för Jesusrörelsens framväxt på 70-talet. Först sedan jag läst om Wilkersons mest berömda bok ”Korset och stiletten” blev det lättare att få ett sammanhang på Gary Wilkersons beskrivningar och analyser.

Det krävs ett stort och djupt intresse för personen David Wilkerson av den som ger sig i kast med den här biografin. Till skillnad från ”Korset och stiletten” är den inte lika lättläst och spännande – kanske beroende på att boken inte är redigerad på ett lika lockande sätt. Men det finns många spännande detaljer, som till exempel när han tackade nej till inbjudningar från såväl president Jimmy Carter som evangelisten Billy Graham. David Wilkerson ville inte förknippas med någon annan än sig själv.

I boken berättar David Wilkerson öppet om sina tvivel på det en del av det han predikat från talarstolen.

För den som vill möta David Wilkersons eftermäle i New York rekommenderas ett besök i Times Square Church – en församling som ligger mitt i nöjesdistriktet vid Broadway. Den startades av David Wilkerson 1989 och leds i dag av pastor Carter Canlon.

David Wilkerson omkom i en tragisk bilolycka 2011 – 79 år gammal frontalkrockade han med en lastbil i Texas.

Arne Winerdal

Ny bok. ”Korset, stiletten, och mannen som trodde allt var möjligt: David Wilkerson” av Gary Wilkerson (Bornelings förlag).

Ny bok. ”Korset, stiletten, och mannen som trodde allt var möjligt: David Wilkerson” av Gary Wilkerson (Bornelings förlag).

Foto: Pressbild
[x]