Blenda Kabondo: Övertygad om att Gud har fört mig hit

Blenda Kabondos musik har hyllats av musikjournalister och fångades upp av Metoo-rörelsen förra hösten.
Vad många inte vet är att artisten nyligen gjorde en gudsupplevelse som förändrade hennes liv.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

– Gillar man soul och gospel så kommer man att gilla min musik. Jag älskar gospel och det hörs i mina låtar, säger Blenda Kabondo.

Blenda Kabondo har vuxit upp i Stockholms västra förorter. Hennes musikaliska skolning har hon fått i Filadelfiakyrkan. Där har hon också fått sin gudstro, även om den pendlat upp och ned.

– Filadelfiakyrkan har verkligen varit mitt hem. Jag har vuxit upp där, sjungit i kör och de senaste åren har jag uppträtt på kyrkans påskföreställningar.

– Jag har alltid haft en tro på Jesus, men i december förra året fick jag ett möte med Jesus igen. Jag fick uppleva att Gud verkligen är på riktigt och att han finns i mitt liv.

Hur började den processen?

– Det är en lång historia. Men i december sa min bästa vän att hon hade sökt Gud och ville lämna sitt gamla liv. Strax därefter berättade en annan nära vän att hon skulle döpas. Jag tror att det var Guds sätt att ropa på mig och säga ”Blenda, det är din tur nu”.

Blenda Kabondo berättar hur hon följde med en av vännerna till Södermalmskyrkan i Stockholm och att hon där fick uppleva ett starkt möte med Gud.

– Det är svårt att förklara. Men sedan dess är jag helt ”Hallelujah-Jesus”, utbrister hon med härmad amerikansk brytning.

– Många gamla böner blev besvarade och det häftigaste av allt var att Gud talade tydligt om min kallelse och min identitet i honom. Det har fått mig att lämna gamla vanor och gå in i ett nytt liv, hundra procent tillsammans med Gud, fortsätter hon.

Hur har det här påverkat dig?

– Det har hänt så mycket sedan dess. En konkret grej var hur jag träffade min fästman. Jag hade aldrig haft med kristna killar att göra tidigare. Men så mötte jag honom, en kille som verkligen älskar Gud och som också jobbar i musikbranschen.

– Relationen blir mycket så enklare när man kan dela tron och värderingarna. Det är verkligen tydligt att Gud var inblandad i att jag träffade honom, säger Blenda och skrattar.

Dina låtar är inte direkt typiska för en kristen artist. Hur skulle du säga att tron påverkar dig som artist?

– Jag är helt övertygad om att Gud har fört mig hit. Att jag är där Gud vill att jag ska vara. Jag vill förmedla glädje, men också mod och självförtroende till unga tjejer. Inte minst till rasifierade unga tjejer.

Förra sommaren släppte Blenda Kabondo låten ”Mama Mojo’s Club”, en feministisk pepplåt som också fångades upp av Metoo-rörelsen.

Musikjournalisten Per Sinding Larsen var en annan som tidigt lyfte fram hennes låtar. Larsen framhöll särskilt att Blenda likt många av hennes amerikanska föregångare i soulgenren fått musiken med sig från kyrkan.

När man hör Blenda Kabondo tala i dag är det tydligt att just relationen till kyrkan betyder mer än någonsin.

– Jag behöver kyrkan. Jag går till Hillsong i dag, men det är samma oavsett vilken kyrka det handlar om. Jag är övertygad om att vi behöver varandra, gemenskapen.

– I kyrkan hämtar jag kraft för att kunna leva med Gud i min vardag som artist, säger hon.

Debatt