Böcker

Viktig och tillgängligt om tröst

Maja Karin Lindahl har läst “Vara skillnad” av Kerstin Dillmar och Lars Björklund

Titel: Vara skillnad: om tröst och mod att finnas

Författare: Kerstin Dillmar & Lars Björklund

Förlag: Argument (100 sidor)

Genre: Själavård

Poeten Stig Dagermans ord om mänskligheten var träffsäkra; “vårt behov av tröst är omättligt”. Det är inte svårt att associera till den strofen när själavårdsboken Vara skillnad: om tröst och mod att finnas presenteras för läsaren. Vårt mänskliga behov av tröst och vår delade möjlighet att ge den står här i fokus, framskrivna av två erfarna själavårdare och präster: Lars Björklund, tidigare kaplan på Sigtunastiftelsen, och Kerstin Dillmar, hans efterträdare.

Eftersom behovet av tröst finns hos varje människa i olika mån, är det nödvändigt att uppgiften att trösta också delas. Bokens läsare är därför inte bara professionella samtalspartners utan vanliga medmänniskor. Temat “tröst” griper tag i mig. Nog är det så att mycket av det som skaver och gör ont i oss människor handlar om att vi skulle behöva tröstas. Det är inte bara små barn som trillat omkull som behöver någon som finns där, håller om och viskar varma ord i ens öra. Det är detta författarna menar med att “vara skillnad”, att finnas där och finnas kvar, inte nödvändigtvis göra något särskilt. Ofta saknar vi ju förmågan att ens påverka omständigheterna. Jag tycker om att detta påminner mig om ett av namnen på Gud: Tröstaren. Samma grekiska ord används för den Heliga Anden i Nya testamentet – Gud är hos oss, som en tröstare. Och hon är all trösts Gud, den omättliga tröstens speglande källa.

Vara skillnad är en viktig bok. Den är tillgänglig och texten illustreras både med korta berättelser från det mänskliga livet och några bilder och konstverk. Personligen hade denna läsare inte haft något emot fler sidor då sista kapitlet rinner ut i ett ganska abrupt slut. Som sagt, skälen till tröstande närvaro är oändliga.

Fler artiklar för dig