Böcker

Recension: Christenson bjuder på stämningsfull julläsning

Johanna Svensson har läst “Innan juldagsmorgon glimmar” av Hanna Christenson

Titel: Innan juldagsmorgon glimmar

Författare: Hanna Christenson

Förlag: Semnos (135 sidor)

Genre: Roman

Ibland stöter man på författare som man omedelbart fastnar för. Hanna Christenson är en sådan för mig. Efter en första bok var jag helt fast och plöjde vartenda verk som hon dittills klämt ur sig. Nu väntar jag med skräckblandad förtjusning på varje ny bok, för tänk om den nya boken inte motsvarar mina högt ställda förväntningar. I fallet med Innan juldagsmorgon glimmar hade jag dock inte behövt oroa mig.

Ella har verkligen försökt, men när fadern får tag på hennes bilnycklar och ger sig ut i snöovädret förstår hon att det inte går längre. Hans Alzheimers har gått för långt och hon kan omöjligt ta hand om honom på egen hand. Trots att det bara är några veckor till jul måste hon få in honom på ett hem med en gång.

Som om inte det vore nog står hon efter pappans biltur i skuld till en surmulen godsägare. Med ambitionen att lösa upp situationen så snabbt som möjligt erbjuder hon sig att arbeta av skulden genom en tillfällig anställning på herrgården. Snart frågar hon sig dock om det var ett så smart beslut. Vem är egentligen den unge godsägaren? Och vad är det som fått honom att bli så kylig?

Innan juldagsmorgon glimmar är den första boken i en ny serie om kärleken, tron och livet. Med ett tilltalande och varmt uttryckssätt lyckas Christenson på ganska få sidor få med väldigt mycket av de tre. Utöver det är den här boken – liksom de kommande – inspirerad av en klassisk berättelse, vilket ger den något extra. Vilken berättelse låter både författaren och jag vara osagt, det är upp till varje läsare att lista ut.

På många vis är det här en perfekt julbok. Det är vinter i slottsmiljö, vilket på något märkligt vis omedelbart signalerar jul. Det är kärlek, omtanke och familj – ytterligare faktorer som bidrar till julkänslan. Att Christenson dessutom hämtat inspiration från en av mina favoriter bland de klassiska berättelserna gör såklart sitt också.

Fler artiklar för dig