Böcker

Recension: Guldgruva med argument för Guds existens

Kjell-Erik Selin har läst “Finns Gud?” av Mats Selander

Titel: Finns Gud? Om livets absurditet utan Gud (Del III)

Författare: Mats Selander

Förlag: Apologia (125 sidor)

Genre: Apologetik

Frågan om huruvida Gud finns eller inte är kanske den fråga som de alla ställt sig, åtminstone någon gång. Och frågan är troligen lika aktuell i vår sekulära tid trots, eller tack vare, all ny kunskap om universum.

Många har försökt bevisa eller motbevisa Guds existens. Inte minst kristna forskare och intellektuella har engagerat sig eftersom kristen tro förutsätter att det finns en god Gud att tro på och förhålla sig till.

I den tredje utgåvan av Apologias skriftserie om gudsfundamentet som har titeln Finns Gud? argumenterar den flitige apologeten Mats Selander på ett intressant och begripligt sätt varför det är mest naturligt att förutsätta Guds existens. Livet skulle helt enkelt bli absurt utan Gud.

Selander utgår, precis som den kristne tänkaren Francis Schaeffer, från att det hos människan finns sådant som kan kallas för det typiskt mänskliga, eller för att använda Schaeffers uttryck “the mannishness of man”. Det handlar om särdrag som människan begåvats med, exempelvis längtan efter mening, kunskap och rättvisa; egenskaper som saknas hos andra levande jordevarelser. Dessa särdrag blir obegripliga och till och med absurda i ett naturalistiskt perspektiv där allt som existerar beskrivs utifrån fysik och kemi.

Boken flödar nästan över av mer eller mindre förståeliga och överraskande, men alltid intressanta tankar, om människans unika relation till Skaparen. Skildringen kompletterar innehållet i de tidigare böckerna i serien. Bokens tes är att gudstro rimmar väl med djupt liggande drag hos människan alltså “människohet” och därför ska betraktas som en övertygelse av samma slag som vår tro på mening, moral och rationalitet.

En guldgruva för till exempel hem- och studiegrupper och för alla som vill lära mer om “livets absurditet utan Gud.” Och samtidigt få användbara argument för Guds existens.

Fler artiklar för dig