Böcker

Recension: Avspänd förbönshandledning i fickformat

Stig Öberg har läst “En liten bok om förbön”

Titel: En liten bok om förbön

Författare: Staffan Stadell och Leif Nordenstorm

Förlag: Stiftelsen Fjellstedtska skolan (101 sidor)

Genre: Teologi

En kvinna i övre medelåldern deltog i en Alphakurs. Vid ett tillfälle bad en grupp förebedjare för henne, till synes utan något resultat. Bönen avslutades med Välsignelsen. Senare berättade kvinnan att hon såg på sitt liv som “före och efter förbönen”. Ett konkret resultat av det hon varit med om var att hon valde att bli konfirmerad i Svenska kyrkan.

Prästerna Staffan Stadell och Leif Nordenstorm berättar, med kvinnans tillåtelse, om denna erfarenhet av förbön i den nyutgivna skriften En liten bok om förbön. Berättelsen illustrerar den avspända ton som präglar författarnas undervisning om hur förbön kan praktiseras på ett okonstlat sätt i kyrkornas gudstjänster och övriga gemenskap.

Boken – cirka 15 x 11 cm med 101 sidor – är bokstavligen en förbönshandledning i fickformat. Liten men naggande god! Den innehåller ett koncentrat av den undervisning som förmedlas i de förbönskurser som hålls på Stiftelsen Fjellstedtska skolan i Uppsala.

Syftet är att ge en vägledning som är användbar i Svenska kyrkans församlingar men som också kan tillämpas i andra kyrkor. Det är inte en snabbkurs i förbön som presenteras. Författarna, båda med mångåriga erfarenheter av kyrkligt ledarskap och själavård, placerar tydligt förbönen i det trygga sammanhang där den är en integrerad del av församlingens liv och gemenskap.

De många praktiska och andliga råd som ges betonar varsamhet och omsorg om den som önskar förbön. Flera olika förbönssituationer berörs i bokens olika avsnitt. Som till exempel enskild förbön i gudstjänsten, förbön i själavården, bön om fysiskt helande, förbön i samband med bikt och bruket av Andens gåvor i förbönen.

En liten bok om förbön präglas av mycket uppmuntran men också tydliga förmaningar till dem som är förebedjare i församlingarnas gudstjänster och själavård. Boken avslutas med ett antal väl valda bibelord och skrivna böner som kan användas i olika förbönssituationer.

Fler artiklar för dig