Böcker

Recension: Bra utgångspunkt för samtal om smågrupper

Stig Öberg har läst “Tillsammans är vi starka” av Fredric Carlmatz

Titel: Tillsammans är vi starka – Om konsten att bygga hälsosamma hemgrupper

Författare: Fredric Carlmatz

Förlag: Evangelie förlag

Genre: Teologi

De små hemgrupper som finns i många församlingar, har stor betydelse för kyrkornas möjligheter att nå ut med sitt budskap och för att inkludera dem som söker sig till gemenskapen. Detta lyfter pingstpastorn Fredric Carlmatz fram på ett frejdigt sätt i boken Tillsammans är vi starka – om konsten att bygga hälsosamma hemgrupper.

Hans tydliga syfte är att undervisa om hur man i den lilla gruppen kan skapa en avslappnad atmosfär i hemmiljö där människor kan växa i tron på Gud. Utifrån personliga erfarenheter av församlingsledarskap skriver Carlmatz om vikten av att församlingslivet inte bara blir det som händer i kyrkan. Det är främst i den lilla gemenskapen relationer kan byggas. En hemgrupp är inte bara en plats där man studerar Bibeln och ber. Det handlar i hög grad om att skapa en gynnsam miljö där man delar livet med varandra.

Visionen för “den levande hemgruppen” beskrivs med ordet SALT: Själavinnande – genom att “älska människor till Kristus”. Atmosfär – där kärlek och familjekänsla råder “kan nästan vad som helst hända”. Lärjungaträning – i hemgruppens kontext kan deltagaren växa i sin efterföljelse av Jesus. Tjänande – i den lilla gemenskapen kan var och en uppmuntras att använda sina förmågor till välsignelse för andra.

Det Fredric Carlmatz skriver riktar sig först och främst till hemgruppernas ledare. Han betonar starkt att ett sådant ledarskap inte ska vara självpåtaget men alltid delegerat av församlingens ledning. I ett kapitel med den drastiska överskriften “Se upp för vampyrerna” ger han starka men också nyanserade uppmaningar till hemgruppsledarna om att skydda gemenskapen mot vissa “element” – till exempel manipulativa, dominanta eller överandliga personer. Det finns säkert fog för sådana förmaningar, även om en del av de exempel som anförs kanske är litet udda.

Boken är en bra utgångspunkt för samtal om betydelsen av kyrkornas smågruppsgemenskaper.

Fler artiklar för dig