Bokdebutant: ”Jag vill väcka frågor”

Rebecka Fredriksson letade efter böcker för tonåringar om kristet vardagsliv. Men det fanns inga – så hon bestämde sig för att skriva en bok själv. ”Ska vi slå vad” är hennes debut.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Det handlar om två trettonåriga tjejer, Matilda och Sara. Om hästar, om killar, om kläder, om pinsamma föräldrar. Men också om mobbning, om ensamhet – och om Gud.

Matilda blir kvar när bästisen Emma flyttar. Hon känner sig ensam och övergiven. Men så dyker Sara upp. Sara verkar rolig, och hennes pappa har ett EU-jobb, berättar hon.

Det är fart och fläkt i Rebecka Fredrikssons kapitelbok. Vi får möta tjejerna i skolan och hemma, och en del av berättelsen handlar också om deras familjer. Rebecka Fredriksson har själv tre barn på 8, 7, och 3 år, och bor utanför Vimmerby.

– Första utkastet till boken skrev jag på ”Bolibompa-tid”, berättar hon.

Tanken att skriva en bok kom när hon tillsammans med sin man pratade om att hitta högläsnings-litteratur för en ungdomsgrupp i kyrkan. Vad skulle man läsa? Var kunde man hitta böcker om kristet vardagsliv för ungdomar?

– Vi hittade inga. Och jag fick en stark känsla av att jag skulle skriva den boken, berättar Rebecka.

Rebecka Fredriksson är journalistutbildad på JMG i Göteborg. Men hon har också gått en skrivarkurs på Linnéuniversitetet, och arbetade då med manuset till ”Ska vi slå vad”. Att skriva böcker har varit en dröm sedan hon var liten. Boken blev klar 2013, men det dröjde innan något förlag nappade.

– Det var ibland svårt att hålla fast vid övertygelsen att jag hade gjort det Gud ville. Dessutom var det svårt att hitta jobb för försörjningen och ekonomin blev knackig, berättar Rebecka.

Ljusningen kom när förlaget Pärlan ville ge ut boken. Och i dag har Rebecka jobb som SFI-lärare.

– Vi fick se hur trofast Gud var i det också, på många sätt, berättar Rebecka.

Just Guds trofasthet och svar på böner är också ett tema i boken. Sara, som är kristen, utmanar Matilda att be och se vad som händer. Det finns inga översvallande känslosamma scener i boken, utan snarare en ton av långsamt och försiktigt prövande av kristen tro.

– Ja, jag ville inte göra boken övertydlig eller svartvit. Snarare vill jag väcka frågor. Det var viktigt att inte dramatisera tron. Personerna i boken är också motpoler, huvudpersonen är inte kristen, säger Rebecka.

Den kristna tjejen, Sara, är ganska långt ifrån den ibland präktiga bilden som förmedlas om kristna.

– Det är en stereotyp att kristna är perfekta. Det var viktigt att komma bort ifrån den bilden.

Sara har själv en del problem, bland annat tycker hon att hennes pappa är väldigt pinsam, och hon vill ibland inte kännas vid att familjen är kristen. Matilda å sin sida är olyckligt kär i en kille och har en pappa som är arbetslös. Så det finns gott om saker att be Gud om – om man vågar.

– Jag vill ställa två frågor i min bok: Finns Gud? Och i så fall: Svarar han när vi ber?

– Budskapet är att det är fullt möjligt att han finns och han kanske visst svarar. Men du får tänka själv: var det verkligen så att han svarade eller var det bara slumpen?

I ”Ska vi slå vad” blir inte alla kristna på slutet, och det kommer vändningar som man kanske inte har väntat sig.

– Jag vill att människor ska få fundera och tolka. Alla bönesvar som finns med är sådant som jag själv har upplevt eller som jag eller andra har varit med om. Det var viktigt, jag ville skriva om sådant som jag har erfarenhet av. Sedan är min erfarenhet att Gud svarar. Men inte alltid som man har tänkt sig. Och det kan ta tid.

Just nu planerar Rebecka för en uppföljning. Responsen på debuten har varit god, och många frågar efter en uppföljare.

– Jag tror det kommer att handla om samma personer. Jag har en del idéer. Men om det håller ända fram? Det får vi se.