Bokrecension: Abbi 4 år och slav

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Bokens huvudperson Abbi vet att det någonstans finns det en mamma och en pappa som ska bli hennes föräldrar och som älskar och väntar på henne. Abbi är fyra år och lever i Etiopien som slav hos ett par som slår och torterar.

Siv och Gunnar bor i ett samhälle i norra Sverige. De har via tilltal från Gud fått veta att de ska bli föräldrar till en mörkhyad flicka och hennes syskon. Siv har som ung fått se en syn med samma budskap. Frågan är hur de ska hitta varandra. Undret sker men först efter många motgångar och lång väntan. En kall novemberdag 1982 möts de så på Arlanda flygplats. Ett nytt liv startar.

Abbi föddes i en fattig men kärleksfull familj. När pappan omkommer i en tragisk olyckshändelse splittras familjen. Mamman kämpar och sliter men snart måste Abbi och hennes syskon lämnas bort.

Efter många turer hamnar Abbi hos ett par vars grymhet är svår att beskriva. Båda makarna arbetar som militärpoliser. De slår henne dagligen och mat får hon bara om det blir något över. På natten sover hon i ett skjul med jordgolv fullt av småkryp och råttor. Inget ljus, inga möbler, bara kyla, mörker och förnedring. Många år senare när Abbi är i femtonårsåldern och bor i Sverige får hon ryggbesvär. Läkaren som undersöker henne konstaterar att nästan hela skelettet har märken av svår misshandel.

Livet i Sverige blir gott men de onda minnena förföljer henne. Kärleken från de nya föräldrarna betyder allt. Hon får uppleva ett gudsmöte och låter döpa sig. Nu arbetar hon och hennes svenske man Per i Addis Abeba med att hjälpa kvinnor och barn att överleva och hitta möjligheter. En stark bok som ger hopp.

Kjell-Erik Selin

HBTQ-tavlan