Kultur

Bokrecension: När kommer Jesus

"Hur har det kunnat bli så här?" frågar sig förkunnaren och författaren Holger Nilsson i boken "När kommer Jesus". Han menar att det i dag råder en tystnad kring Bibelns budskap om att Jesus­ ska komma åter. Syftet med boken är att återuppväcka intresset för Bibelns profetior om vad som ska förebåda Jesu tillkommelse.

Holger Nilssons tolkning av de många bibelsammanhang som talar om Jesu återkomst ansluter­ tydligt till den eskatologi som man kallar dispensationalism eller­ darbyism. Han hävdar med emfas att Jesu återkomst sker i två etapper. Först kommer Jesus för att hämta alla sant troende från jorden (uppryckelsen) och sedan, efter "vedermödan", kommer han synligt till Jerusalem för att upprätta "tusenårsriket". Han menar att de sant kristna kommer att räddas undan "vedermödan", det kaotiska och våldsamma tillstånd som Uppenbarelseboken talar om. Författaren stöder ofta sin eskatologiska syn på långtgående tolkningar av enskilda bibelverser.

Om man jämför dagens frikyrkliga förkunnelse med hur eskatologin predikades i många frikyrkoförsamlingar för några årtionden sedan så har Holger Nilsson rätt i att det har skett stora förändringar. Men det råder väl inte total tystnad om Jesu tillkommelse?

Kyrkoårets två sista söndagar­ handlar om ”Vaksamhet och väntan” och ”Kristi återkomst”. I alla de kyrkor där apostoliska eller nicenska trosbekännelsen är en del av liturgin uttalas tron på Jesu återkomst i varje gudstjänst – ”därifrån igenkommande till att döma levande och döda” (den apostoliska).

Fler artiklar för dig