Kultur

Bokrecension: Slang och klokskap i ärlig livshistoria

Dagen recenserar Susanne Carlssons bok "En liten bok om en stor Gud".

Författare: Susanne Carlsson

Titel: "En liten bok om en stor Gud"

Pärlan Förlag (131 sidor)

När medmänniskor är unikt puckade och tillvaron rent av är tokjobbigt behöver man inte banga. Även om det finns mycket flummigt i den religiösa världen kan tron på Gud maxa livet. Man kan slå livet på käften när det behövs – no bullshit. Som Jesu syrra utvecklas man och får uppleva att Gud fixar skivan och säger: "Bra tjejen min". Så kan man – med en del av författarens slangvokabulär – beskriva budskapet i Susanne Carlssons alster "En liten bok om en stor Gud". Utifrån öppenhjärtiga och rätt utlämnande berättelser om sitt eget liv ger författaren många andliga och socialpsykologiska perspektiv på livssituationer som man som läsare kan känna igen sig i.

Boken ger flera tillbakablickar på författarens jobbiga barndom, där mamman aldrig lyckades förmedla känslan av att vara älskad till sin dotter. En situation som den sårade flickan hanterade genom att hata sin mamma och försöka förtjäna beröm från pappan.

I korta avsnitt ger sig Susanne Carlsson i kast med en rad olika livsfrågor och teologiska funderingar – exempelvis om hur man får balans i tillvaron, relationsfrågor, den fria viljan, tvåsamhet och om hur Gud ser på skilsmässa. Boken är späckad med referenser till enskilda bibelord som kommenteras och tillämpas på de situationer författaren lyfter fram. Efter varje avsnitt, under rubriken "Testa själv", uppmanas läsaren att tillämpa de tankar till utveckling och förändringar som författaren själv upplevt som viktiga.

Susanne Carlssons lilla bok om en stor Gud verkar vara en viktig del av hennes bearbetning av sitt eget jobbiga, framgångsrika och spännande liv. Det handlar om envist praktiserad gudstro och positivt tänkande. Hon uttrycker en tydlig vilja att själv utvecklas som människa och kristen och en iver att hjälpa andra på den vägen.

Fler artiklar för dig