Boktips för unga läsare

Ryktet om den kristna barnbokens död är betydligt överdrivet. Dagen hittar flera spännande nyheter på marknaden inför julen. Allt från bära-runt-bibel för de minsta till äventyrsberättelser för tonåringarna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Andrew Peterson

”Mörkret över Aerwiar (Libris)Andrew Peterson är uppskattad artist och låtskrivare från Nashville och har flera gånger varit i Sverige på turné. Han är också författare till Wingfeather- serien där den första boken ”Mörket över Aerwiar” precis kommit på svenska.

Handlar om: I centrum för berättelsen står en till synes vanlig familj som bor i världen Aerwiar – en värld utan elektricitet, full med obehagliga djur. Syskonen i familjen börjar ana att de inte är så vanliga som de först tror. Var kommer de ifrån? Vem är deras pappa? Och vart tar barnen vägen som försvinner under natten? Passar till: Nio till tolv-åringar som gillar äventyrsberättelser och existentiella frågor.

Melanie Walsh

”Hejdå, mormor!” (Verbum) Hur pratar man om döden med ett litet barn? I Melanie Walsh bildberättelse varvas frågor och svar med fantastiska illustrationer och spännande luckor som barnen kan öppna.

Handlar om: Barnets frågor inför att mormodern dött och att mamman är ledsen, om livet efter döden, begravning och att minnas någon som gått bort.

Passar till: Barn och föräldrar som undrar över döden eller som själva har förlorat någon.

Billy Graham och Scott Wakefield

”Guds goda nyheter” (Pärlan förlag)

En berättelsebibel med bibeltexter från Nya Folkbibeln, ­illustrationer av Scott Wakefield och andaktsbetraktelser av Billy Graham.

Handlar om: Läsaren presenteras för de mest kända berättelserna från Bibeln och i betraktelserna till varje berättelse vill Billy Graham ge Guds goda nyheter till barnen: att de är älskade, att Gud är en barmhärtig Gud och att han har en plan för deras liv.

Passar till: Föräldrar till barn i låg- och mellanstadieåldern som vill läsa Bibeln tillsammans och samtala om berättelsernas innebörd.

Sally Ann Wright

”Bära-runt-Bibeln” (Verbum)

Bibelberättelser för de allra minsta i tåligt material och i ett format med handtag så att de små kan bära runt på Bibeln.

Handlar om: 13 berättelser ur Gamla och Nya testamentet, från skapelsen till Jesu uppståndelse.

Passar till: Barn som just börjat upptäcka världen.

Karin Härjegård

”Du möter min blick i vimlet” (Verbum)

Prästen Karin Härjegård har i många år arbetat med ungdomar och i ”Du möter min blick i vimlet” berättar hon i novellform om livserfarenheter hämtade ur Gamla och Nya testamentet.

Handlar om: Bland de 22 berättelserna möter vi Jesus när han rider in i Jerusalem, ­Petrus som tvivlar och Elia som flyr från Gud.

Passar till: Konfirmandgruppen eller tonåringarna som vill läsa om Bibelns berättelser på ett annorlunda sätt.

Anna Mendelsson

”Hannas värld” (Pärlan förlag)

I Anna Mendelssons bok ”Hannas värld” blandas vardagsliv med det övernaturliga.

Handlar om: Hanna som går första året på gymnasiet och enligt henne själv lever ett meningslöst liv. En kväll innan ett matteprov gör hon något hon aldrig brukar: hon ber till Gud. På ett märkligt sätt blir det ingången till en annan värld där hon möter en kvinna som berättar om Hannas livsuppdrag.

Passar till: Tonåringar som funderar kring livet och existensen och vill bli inspirerade att skapa förändring.

Fakta:

Statsministeromröstning