Boris René tar med Gud upp på scen i Melodifestivalen 2016

För drygt två år sedan sänktes Boris René ned i dopgraven i Filadelfiakyrkan i Örebro. Där och då började ett nytt liv med Gud och en ”helt sjuk resa” som han själv uttrycker det.I morgon vill artisten och fotbollsstjärnan beröra svenska folket när han tävlar i Melodifestivalens final.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Två stora välsignelser. Det är så Boris René, eller Boris Lumbana som han egentligen heter, beskriver den osannolika kombination av pojkdrömmar som han personifierar. Till vardags är örebrokillen försvarare i Degerfors som spelar i Superettan och just nu är han framför allt högaktuell som melodifestivalfinalist.

Under ”mellon” har fotbollen fått ta en paus. Men i längden hoppas Boris så länge som möjligt slippa välja mellan sina två passioner i livet.

– Jag vill inte förstöra de gåvor jag fått genom att välja bort den ena eller den andra. Men om den dagen kommer då jag måste bestämma mig för fotbollen eller musiken så litar jag på att Gud är med mig då också.

Har du haft någon nytta av din tävlingserfarenhet från fotbollen i Melodifestivalen?

– Det finns absolut likheter. Man går in och samlar sig inför att man ska gå ut och prestera. För mig handlar det dock mest om en tävling mot mig själv, oavsett om min roll är att vara fotbollsspelare eller artist i Melodifestivalen.

Men självklart finns också stora skillnader mellan att tävla i idrott och musik.

– I fotbollen möter du ett lag med motståndare. Här är det framför allt en stor musikfest, där man först och främst vill överträffa sig själv och bjuda på bra underhållning.

Och visst har Boris underhållit tv-tittarna. Med hjälp av en imponerande röst, en svart hatt, och en stor portion glimt i ögat har han två gånger skickats vidare i tävlingen av tv-publiken. Många nervösa minuter i ”Green room” har det blivit, inte minst förra lördagen i ”Andra chansen” då Boris stod i duell mot Mattias Andreasson och Albin Johnsén.

– Det var speciellt att stå just med Albin och Mattias och för mig var det verkligen ingen självklarhet att gå vidare. Jag ser det som en stor bonus.

När Dagen får en pratstund med Boris René är han redan på plats på själva skådeplatsen för lördagens finaldrama, Friends arena i Solna. Han har nyss repat igenom sitt nummer ännu en gång och medan han kryssar genom lokalerna kommer många fram och öser lovord över det dansanta framträdandet.

– Det känns otroligt bra, numret sitter. Det känns kul att vara igång igen och finslipa detaljerna konstaterar han.

Boris var två år gammal när han kom till Sverige från Kongo Kinshasa tillsammans med sin mamma och sina syskon. Tron fanns med redan tidigt i livet.

– Tron är otroligt viktig för mig i allt jag gör. Den har alltid funnits med även om jag själv tagit den på större allvar ju äldre jag har blivit.

– Jag döptes 2013. Det var superhäftigt, som att börja ett nytt liv tillsammans med Gud. Sedan dess har Gud tagit mig på en helt sjuk resa och jag är bara tacksam över att jag få vara med.

Vill du förmedla din tro genom ditt framträdande på lördag?

– Min tro är en del av mig, så det är definitivt någonting jag vill bjuda på. Jag vill vara den jag är helt enkelt.

– Många har uppskattat glädjen i numret och tyckt att jag förmedlar värme och glädje och själv vet jag ju varifrån det kommer.

Vad skulle du säga om du gick och vann hela tävlingen i morgon?

– Det skulle självklart vara helt fantastiskt underbart. Men jag är jättenöjd att bara ha kommit så här långt.

Vad handlar din låt ”Put your love on me” om?

– Den handlar om kärlek och förmedlar vad jag tycker är viktigt i ett förhållande. Det måste finnas en tydlighet – att man vet vad man vill med relationen.

I nuläget är dock Boris René singel.

– Haha, ja det är lugnt på den fronten. Jag vill ha stabilitet i mitt liv och just nu är det mycket fokus på det jag upplever att Gud vill att jag ska göra.

Hemma i Örebro är Boris aktiv i en bönegrupp och han är även medlem i Filadelfiakyrkan.

– Det var där jag döptes, berättar han.

Vissa tv-tittare blev kanske förvånade när Boris René berättade mitt i Sveriges mest sedda program om hur han brukar be innan sina fram-trädanden för att få lite extra styrka.

Exakt hur bönerna är formulerade vill han inte gå in på. Men tacksamheten tycks vara en röd tråd i samtalet med Gud.

– Det handlar mycket om den tacksamhet jag känner över att jag får göra allt det här. Jag tackar för allt det jag får vara med om. Jag är bara en passagerare på den här resan, men jag har en pilot med mig som vet vad han gör.

Lördagens finalbidrag

1. Panetoz ”Håll om mig hårt”

2. Lisa Ajax ”My Heart Wants Me Dead”

3. David Lindgren “We are Your Tomorrow”

4. SaRaha “Kizunguzungu”

5. Oscar Zia – “Human”

6. Ace Wilder – “Don’t Worry”

7. Robin Bengtsson – “Constellation Prize”

8. Molly Sandén – “Youniverse”

9. Boris René – “Put Your Love on Me”

10. Frans – “If I Were Sorry”

11. Wiktoria – “Save Me”

12. Samir & Viktor – “Bada nakna”