Bottenärligt om tron när livet rasar

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Fredrik Lignell

”Bottenkänning – Guds långsamma svar på livets djävulskap”

(Marcus Förlag)

Var finns Gud när ”livets djävulskap” inträffar? I Fredrik Lignells debut ”Bottenkänning” får vi ta del av en personlig berättelse om hur Fredriks dotter Jonna blir gravid som sjuttonåring och efter förlossningen drabbas av en kraftig depression med självskadebeteende och låsta psykiatriavdelningar som följd. Vid samma tid installeras Fredrik Lignell som pastor i Ryttargårdskyrkan i Linköping.

Berättelsen är avskalad, ärlig och omskakande och trots mörkret som förmedlas är tonen varm. Det är ingen trosviss redogörelse om hur Gud rättar till allt, utan en berättelse om en Gud som gråter med oss när vi gråter. Ett återkommande tema i boken är inkarnationen, det oerhörda i att Gud blir människa mitt i vår värld och hur detta är till tröst för oss. Lignell skriver även om hur det mitt i allt elände, mitt i öknen, kan komma något gott och hur Guds ljus kan stråla till andra genom sprickorna i våra liv. Precis som Lignell själv gör

I boken varvas bibelord, anteckningar från de omskakande åren, andra författares tankar samt illustrativa vardagsexempel. Bitvis blir de vardagliga exemplen triviala och uppradandet av andra personers tankar tar allt för stort utrymme. De som är bekanta med Magnus Malm kommer att känna igen flera av resonemangen.

”Bottenkänning” är en välkommen bok till kristenheten, särskild eftersom den är berättat i realtid där kampen fortfarande är reell. Den beskriver hur vår uppgift inte är att dra ner Gud till vår verklighet, utan att be bottenärliga böner och hjälpa varandra att se att Gud redan är hos oss, även mitt i livets djävulskap.

Christoffer Abrahamsson

Statsministeromröstning