Camilla Bjelvert dansade sig in i kyrkans gemenskap

– Jag har funnit min plats i kyrkan och mitt sätt att be, tacka och lovprisa via cirkeldansen. I en dansmässa får hela jag vara med, med både kropp och knopp.
Det säger Camilla Bjelvert som upplever att hon hittat hem i sitt långa sökande.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Camilla är en av dem som gått Svenska kyrkans inspirationsutbildning Dansa tro – dansa liv, och nu vill hon hjälpa till att sprida dansmässan ”Din ljusa skugga” till så många församlingar som möjligt.

– Det finns ett stort andligt sökande i Sverige och det är tragiskt att inte fler hittar sin plats i kyrkan, säger hon. Många känner sig inte hemma i den vanliga gudstjänstformen, jag tror att fler skulle hitta hit med nya alternativ.

Vad är det som är så bra med att dansa en mässa?

– Dansmässan är både lekfull och meditativ, man får vara i sig själv och samtidigt dela en ordlös gemenskap med andra. Det är fantastiskt att det finns ett alternativ till den traditionella mässan. Jag uppskattar både rörelseglädjen i kyrkorummet och delaktigheten. Dansmässan är som en vanlig gudstjänst fast man är uppe och rör på sig.

Camilla har märkt att vissa kan bli obekväma av tanken på dans i kyrkan, men när de kommer till en dansmässa brukar de flesta tycka mycket om det.

– Dans kan låta pretentiöst och skrämmer kanske bort en del, säger hon. Men en dansmässa är ingen uppvisning utan ett sätt att be, lovprisa och tacka. Mässan sker med enkla steg i en fast ritual där alla kan delta, även den som sitter i rullstol eller på annat sätt är funktionshindrad.

– I en vanlig gudstjänst kan det vara ett stort steg att gå fram och ta emot nattvard för den som är ovan vid kyrkans ritualer. I dansmässan är det lättare då man redan är med i gemenskapen i cirkeln. Jag tror att den här gudstjänstformen är ett bra sätt att utforska sin andlighet.

Camilla växte upp i ett hem där man gick i kyrkan högst ett par gånger om året.

– Men jag ville konfirmera mig och det blev en viktig milstolpe för mig. Jag har nog alltid varit en sökare, säger hon.

Vad betyder din gudstro för dig?

– Min tro är lika självklar som att äta, sova och motionera. Tron ger mig styrka och trygghet, den är basen jag verkar utifrån. Den har burit mig igenom svåra perioder i livet, utan min tro hade jag inte orkat. Den gör det möjligt att se livet som den fantastiska gåva det är och att veta att även när det ser mörkt och hopplöst ut finns ljuset där.

– Jag blev glad av att mina egna barn ville konfirmera sig. Att mellansonen David inte kan det på grund av sina grava funktionshinder är en stor sorg. David föddes med autism, epilepsi och svår utvecklingstörning. Han har lärt mig så mycket, inte minst om ordlös kommunikation.

Det var först efter att Camilla kommit i kontakt med cirkeldans – först via Heliga danser, nu genom dansmässan ”Din ljusa skugga” – som hon på allvar hittade in i kyrkans gemenskap.

– Kursen Dansa tro – dansa liv har varit fantastisk, säger hon. Det var enormt inspirerande att träffa likasinnade som brinner för dans i kyrkan. Att sjunga i kyrkokör är också viktigt för mig, en skön form av själavård.

I dag är Camilla engagerad inom kyrkan på olika sätt. Förutom att sjunga i kör i S:t Lukas församling i Kallhäll leder hon också pilgrimsvandringar och yoga i Tyresö församling. Hon är ledare för personlighetsutveckling, vuxendialog samt Prep, friskvård för parrelation.

Eva Kihlström

Camilla Bjelvert

Ålder: 51 år.

Yrke: Byggnadsingenjör och uttryckande konstterapeut.

Familj: Barnen Oscar 24, David 21 och Linnea 16 år samt särbon Lasse.

Bor: Barkaby

Aktuell: Som ledare av dansmässan ”Din ljusa skugga”.