24 september 2020

En tidning på kristen grundKultur

Carola lär sina artist-vänner om julens mening i Carolas advent

Nu inleds Carola Häggkvists eget adventsprogram i TV3. I ”Carolas advent” blir det musik, mat och julpyssel tillsammans med kända gäster. Och en hel del samtal om julens mening.

Det har varit ett intensivt år för Carola Häggkvist. Sångerskan har haft en omfattande akustisk sommarturné. Under hösten har hon synts i tv4-produktionerna ”Så mycket bättre” och ”Idol” och i kväll håller hon den första av tolv julkonserter på Steninge slottslada. Dessutom har hon på söndag premiär för sitt första helt egna tv-program, ”Carolas advent”.

– Det har varit ett så välsignat och ”blessed” projekt. Jag känner att det här är min hemmaplan, att få bjuda hem artistvänner i juletid.

Vad vill du förmedla med programmet?

– Jag hoppas att det får bli en slags uppstart inför julen och en insikt om att vi faktiskt kan finna friden, nåden och gemenskapen både med varandra och med Gud. Adventstiden är väldigt intensiv för många, men jag skulle önska att det också fick bli en tid där vi kunde stanna upp och reflektera kring vad advent egentligen handlar om.

Bland gästerna i programmet finns bland andra Charlotte Perrelli, Anders Bagge och Måns Zelmerlöw. I sista avsnittet har Carola dessutom passat på att bjuda in prästen Hans Hernberg Bratt, som arbetar i Svenska kyrkan i Los Angeles.

– Det kändes fint och naturligt när vi pratar om julen. Anders Bagge älskade honom, säger Carola Häggkvist med ett skratt.

Artisten betonar att hon upplever Guds ledning kring programmet.

– Samma dag som vi skulle börja spela in öppnade jag Bibeln och då kom Esters bok jättestarkt till mig om det här med bön och fasta. Så jag hörde av mig till några bönevänner och uppmanade folk att gå in i fasta och bön. För jag visste att nu är det ett race och det här är i linje med den kallelse Gud har för mig.

Blev det många samtal om tro under inspelningen?

– Programmet utgår ju mycket från gästerna, men det blev väldigt naturliga samtal. Måns Zelmerlöw och jag kom in en del på tro utifrån hans hjälpprojekt i Afrika.

– Sedan pratar vi inte om tro hela tiden. Det är en massa mat, musik och pyssel också. Men jag känner att alla de här artisterna har en otrolig värme. Jag och Plura fick sjunga ”Nu tändas tusen juleljus” tillsammans och vi står och håller varandra i händerna. Det är första gången som artistkollegor möter mig på det här sättet och det känns väldigt fint.

I många liknande tv-produktioner är alkoholen mycket i fokus under middagarna. Hur ser det ut under ”Carolas advent”?

– Det är ingen alkoholfri produktion. Men jag har varit väldigt noggrann med att lyfta fram alkoholfria alternativ. Och alkoholen spelar ingen avgörande roll. De här gästerna öppnar gärna upp i samtalen även utan alkohol.

Du har tidigare berättat om att du skulle vilja göra en Alpha-kurs för artister. Är det här programmet en början på det?

– Nu bjöd jag in som vän och det blir mycket fokus på gästerna i samtalen. Men artist-alphan är något jag fortfarande vill göra.

– Det här blir ju inför kameror, så det blir annorlunda. Men vi slogs av hur alla ville hänga kvar efter inspelningen. Jag blev sugen att göra mer av det här, att fortsätta gemenskapen så att man bara kan sitta i soffan och prata, be eller sjunga. Jag hoppas att det kan bli ringar på vattnet.

Varje program i Carolas advent avslutas med duettsång i Steninge slottslada. Bandet som kompar leds av kapellmästare Johan Röör och Carola har passat på att använda flera av hans nya arrangemang till sin egen julkonsert.

– Det kändes som ett måste när jag hörde de här nya fräscha versionerna, säger Carola och avslöjar samtidigt att flera av gästerna från programmet kommer att dyka upp på hennes julkonserter.

Ett starkt ögonblick för henne själv under tv-inspelningen var duetten med Anders Bagge. Han har tidigare främst arbetat som producent och inte artist.

– Anders berättade att han behöver självförtroende i sången och det kändes fantastiskt fint för mig att få stötta och inspirera honom i det. Han har verkligen mycket att ge.

– Jag bär också med mig Sanna Nielsens öppna hjärta när vi sjöng tillsammans.

En annan höjdpunkt för Carola Häggkvist var duetten med Mariette Hansson.

– Vi sjöng ”Come, All Ye Faithful” tillsammans, i ett arrangemang som liknar Hillsongs version. Den låten var som gjord för oss och nu finns den som singel.

Har du fått mersmak för att göra tv?

– Ja, det passar mig väldigt bra. Bara man känner att det leder någonvart och det upplever jag att det här gör, säger Carola Häggkvist.

Läs mer Se bilderna från Carolas julpremiär i sin egen lada

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar