Carolina Klintefelt skapar hoppfulla fantasyberättelser

Carolina Klintefelts dröm om att skriva en barnbok gick i uppfyllelse när ”Boken mellan världarna” (Verbum) kom ut förra året. Nu är hon aktuell med uppföljaren ”Siarbarnet” – en fantasyroman om gott och ont, för barn i bokslukaråldern.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

– Jag har länge längtat efter att få gestalta tankar kring tro med sagans grepp. Genom mina böcker vill jag beskriva att världen är buren av kärlek, säger Carolina Klintefelt.

Hon har i hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med ord, som pressekreterare, förlagsredaktör, skribent och informatör. Och författare. Idén om att skriva en kapitelbok för barn kom via en dröm på natten.

– I drömmen kom orden ”Boken mellan världarna” upp. Jag tyckte det var ett bra uttryck och min fantasi började spinna. Hur skulle de världarna se ut?

Både ”Boken mellan världarna” och den fristående uppföljaren ”Siarbarnet” bygger på berättelsen om syskonen Millie och Anton. En skimrande dagbok och en flicka i konstiga kläder blir inledningen till en berättelse om kampen mellan gott och ont där Millie och Anton upptäcker ”Världen Inuti” och blir indragna i en motståndsrörelse som ska bekämpa hat och våld. Den kristna tematiken är tydlig, men inte uppenbar.

– Man ska kunna läsa boken som en vanlig berättelse men också med trons glasögon. Jag har inte skrivit en rebus med exakta motsvarigheter i tron, men det finns genomgående stråk av den kristna tron och dess världsbild.

Att skriva på ett sådant sätt har varit naturligt för Carolina. Hon inspireras av CS Lewis Narniasvit – och av Jesus.

– Jesus beskrev Guds karaktär via berättelser, liknelser och bilder. Det hjälper oss att tolka och förstå det som ligger bortom det konkreta.

”Boken mellan världarna” och ”Siarbarnet” är skrivna för barn mellan 9 till 12 år. Carolina har fått fin respons från läsarna och gör flera biblioteksbesök för att berätta om böckerna.

Fantasygenren har fått stort genomslag bland mellanstadiebarn de senaste åren, och med böckerna om Millie och Anton, vill Carolina Klintefelt ge sitt bidrag.

– Varje tid behöver sina berättelser. Jag tror att Gud ger oss gåvor och möjligheter som vi kan använda. Det är lite som ett barn som sätts i ett rum fullt med lego. Förutsättningarna är givna som gåvor, men barnet väljer vad som byggs. På samma sätt är det med oss vuxna. De här böckerna är det jag bygger nu.