Caroline Engvall får Elise Lindqvist-priset

Författaren och journalisten Caroline Engvall prisas av Elise Lindqvist för sitt arbete med att förebygga och bekämpa sexuella övergrepp och människohandel.
– Att få Elise Lindqvist-priset är en stor ära. Elise är en enorm förebild, säger Caroline Engvall.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Elise Lindqvist är känd som ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”. I två decennier har hon tillsammans med ett team från S:ta Clara kyrka i Stockholm kämpat mot sexindustrin och hjälpt flickor och kvinnor på Malmskillnadsgatan.

Delas ut för tredje året

För ett par år sedan fick hon pris för årets livsgärning på Svenka hjältargalan. I samband med detta och hennes 80-årsdag instiftades ett pris i hennes namn, som nu delas ut för tredje året.

Årets pristagare journalisten och författaren Caroline Engvall får priset för sitt engagemang mot övergrepp och människohandel. Ämnen hon skrivit om i flera av hennes böcker.

– Priset tilldelas Caroline för hennes fantastiska insatser när det gäller att förebygga och bekämpa sexuella övergrepp och människohandel. Hon är en riktig eldsjäl och hon är verkligen värd att hedras för sitt folkbildande arbete med att upplysa om och förebygga sexuella övergrepp mot unga, säger Elise Lindqvist.

Läs även: Elise Lindqvist överfölls av gäng men vägrar låta sig skrämmas

 

Föreläst för regeringen

Caroline Engvall har också grundat hjälpsajterna intetillsalu.se och safeselfie.se samt anlitats av Drottning Silvia att prata om ämnet för Childhood Foundation. Hon har även utbildat Stockholms stads elevhälsa i ämnena sex som självskadebeteende och barn som har sex mot ersättning. Hon har föreläst för regeringen i frågan.

– Att få Elise Lindqvist-priset är en stor ära. Elise är en enorm förebild med sitt mod och sina insatser för utsatta på Malmskillnadsgatan. Hon har banat väg för mig att orädd följa i hennes fotspår.

– Jag ska ta tillfället i akt och ytterligare skruva upp tempot i arbetet mot sexuell utsatthet on- och offline. Ju fler vuxna som blir medvetna om vad som kan hända barn när vuxenvärlden tittar bort, desto fler kan starta viktiga samtal och därmed förebygga trakasserier, hot, hat och förövares framfart, säger Caroline Engvall i ett pressmeddelande.

Priset är framtaget i samarbete med Kosta Boda, designern Sara Woodrow och Scandinavian Human Rights Lawyers. Tidigare års pristagare är Livskrafts Rehabiliteringscenter samt hotellchefen Pernilla Johansson.

Läs också: Elise Lindqvist tog plats i ”Hall of Fame”