Charlotte Rørth skrev bästsäljare om sitt möte med Jesus

Journalisten Charlotte Rørth var inte troende, men fick ett osannolikt möte med Jesus själv. Livet förändrades och Charlotte skrev en bok som gjort succé i hemlandet Danmark. Nu har ”Jag mötte Jesus” kommit ut på svenska.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Det danska efternamnet Rørth betyder rörd. Och det var precis vad journalisten Charlotte Rørth blev när hon mötte Jesus. Eller förresten, rörd är ett för svagt ord. Omskakad passar bättre. Hela hennes liv förvandlades. När vi hörs på telefon sitter hon på en flygplats, på väg hem från ett av många föredrag. Hon borde vara trött, men skrattar och skämtar från start. Frågan om hur hennes liv förändrats sedan hon mötte Jesus för nio år har hon fått många gånger, men när hon ger mig svaret, gör hon det ändå med eftertryck.

– Hela mitt sätt att vara förändrades. Nu vet jag att Gud exi­sterar, det är ingen tro utan vetande. Jag lever med en abso­lut sanning och det påverkar hur jag ser på andra människor. Gud är både utanför oss och inom oss och i varje människa finns något heligt, vilket gjort att min respekt för varje människa blivit mycket större.

Men vad var det som hände? Vi backar bandet. Innan 2008 beskrev journalisten Charlotte Rørth sig som kulturkristen. Hon gifte sig i kyrkan och lät döpa sina tre söner, men hade aldrig varit intresserad av att fördjupa sig i huruvida hon trodde eller inte. För Charlotte var Jesus en historisk, revolutionär person, men hon skulle aldrig drista sig till att säga att han var Guds son.

Men så hände något.

På en av många reportageresor till Spanien kom hon till Úbeda och bjöds på en guidad tur i ett 500 år gammalt kapell. Där, i sakristian till La Sacra Capilla, kände hon plötsligt hur hennes fötter blev som fastgjutna i stenplattorna.

– Efter några minuter kom jag till sans, men tillbaka hemma i Danmark såg jag en dag en ljusstråle i pannan och kände att det hade med Gud att göra. Flera nätter vaknade jag sedan av en dröm där en stämma kallade på mig från kapellet. Jag kände att jag var tvungen att resa tillbaka.

Några månader senare var Charlotte åter på plats i Úbeda och då visade sig Jesus framför henne, i naturlig storlek. I boken skriver Charlotte: ”Det är starkare än förälskelse. Lite som den första blickkontakten mellan mig och mina nyfödda söner. Fast ännu starkare. (…) Han känner vartenda gram av mig, varje sekund jag har levat, han kan se rakt igenom mig, kan tycka om mig ändå, trots alla lögner.”

– Mötet är fortfarande levande för mig, framför allt hans vänliga och välkomnande blick mot mig. Men jag kände mig inte speciell. Och visst är det konstigt att man inte känner sig speciell när Jesus ser på en? Jag upplevde det mer som en blick som sa att det är bra att jag existerar. Att se på människor med den blicken är för mig kristendomen kondenserad.

Efter mötet med Jesus visste inte Charlotte Rørth vad hon skulle ta sig till. Hon, den praktiska, intellektuella journalisten som sällan svävade ut i fantasier och som aldrig längtat efter andlighet, hade varit med om ett möte hon inte kunde förneka. Hon sökte förklaringar till sina upplevelser i vetenskapen, hos präster och hos hinduistiska kundalini. När jag under intervjun nämner att hon sökte svar i new age, protesterar hon högljutt.

– Nej! Jag sökte inte några svar i new age, det är ett missförstånd. Om man läser min bok förstår man att jag inte gjorde det. Efter mötet med Jesus hade jag många fysiska reaktioner. Jag tappade 20 kilo på två månader, hade skakningar i hela kroppen och såg hur ljusstrålar kom ut från mina händer. Jag var rädd att bli tokig och ville ta reda på vad som hände. I en nordisk, protestantisk tradition har vi ingen teologi för sådant här. Jag efterlyser ett samtal kring hur vi får ihop fysiska upplevelser med vår verklighet.

Samtalet som Charlotte efterlyser har börjat ta form. ”Jag mötte Jesus” sålde slut på några dagar, låg på danska bästsäljarlistan i över två år och Charlotte har blivit överöst med föredragsförfrågningar från nästan 200 olika kyrkor, kurser och bibliotek.

Vad tror du att succén beror på?

– Det simpla svaret är att jag är journalist. Jag är inte missionär utan berättar en historia öppet och med fakta. Jag vill inte bestämma vad folk ska tycka och tro och bryr mig inte om de blir kristna när de har läst boken. Framför allt är jag glad över att boken öppnar upp för samtal om andliga frågor.

I Sverige kom boken ”Jag mötte Jesus” ut för några månader sedan. Charlotte Rørth är förvånad över att responsen hittills varit annorlunda än den i Danmark och övriga länder där boken getts ut.

– En recensent skrev att jag format min egen Jesus, vilket jag absolut inte har gjort. Varför är det nödvändigt att skriva så negativt? Varför så aggressiv?

Hur känner du när du får den typen av respons?

– Det gör mig inget personligen, för jag är trygg i min tro, men det som gör ont är alla de som står bakom mina axlar – alla de som har fått höra hårda ord om sin tro. Jag vill gärna beskydda dem, men jag kan inte det och måste lita på att Gud gör det i stället.

Sedan boken ”Jag mötte Jesus”­ kom ut har Charlotte Rørth fått över 1 000 meddelanden från människor som upplevt liknande saker. Några av dessa berättelser har Charlotte samlat i uppföljaren ”Vi mötte Jesus” som nyligen kommit ut i Danmark. Många har tidigare inte berättat om sina upplevelser, men för Charlotte vågar de öppna sig.

– Jag har valt att skriva en bok som gör att folk känner att jag är tillgänglig. Det är fint att mina böcker och föredrag kan få folk att känna sig trygga att tala om sina upplevelser, men det är inte min roll att vara andlig vägledare. Jag råder alltid människor att tala om detta med sina närmaste eller med en präst.

Mitt i succén med boken och samtalen som följer, lever Charlotte Rørth med en stor sorg efter sin son som tog sitt liv för tre år sedan. Dödsbeskedet kom samma dag som ”Jag mötte Jesus” skulle gå i tryck.

– Att mista sitt barn är det svåraste jag varit med om. Sorgen och saknaden är enorm. Jag vet att några riktar sin vrede mot Gud när de mister någon men jag har upplevt det motsatta. Jag vet att min son är på ett bra ställe. Smärtan jag känner har också gjort mig orädd. Jag kan inte få mer ont än jag redan har, så jag vågar berätta om mina upplevelser oavsett kritik.

– Min enda talent är att vara journalist, för att prata bibliskt, så jag känner att jag har en förpliktelse gentemot Gud att ta tillvara på mina upplevelser och ge någonting tillbaka som tack för allt jag fått.

Charlotte Rørth

Ålder: 55.

Bor: Aalborg, Danmark.

Yrke: Journalist på tidningen Nordjyske.

Familj: Maken Uffe Westerberg, tre söner födda 1988, 1991 och 1992. Den yngsta gick bort 2014.

Aktuell: Med boken ”Jag mötte Jesus” (Polaris) i svensk översättning och uppföljaren ”Vi mötte Jesus” på danska.

Foto: Polaris
Frizonfestivalen
Krisen i Willow creek