Dagen listar kristna kulturtoppar i sommar

Dagens kulturpanel ser fram emot bokläsning, radiolyssnande och festivalbesök i sommar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Daniel Wistrand.

Daniel Wistrand:

Läst: ”Amerikaner” av Björn af Kleen (Weyler förlag)

Dagens Nyheters USA-korrespondent Björn af Kleen är i mitt tycke en av Sveriges bästa stilister. Nyligen hade jag och kollegan Malin Aronsson nöjet att intervjua honom i vår podcast Dagens människa. Samtalet var fokuserat kring boken ”Amerikaner”, där af Kleen målande skildrar ett splittrat USA under Donald Trumps ledning. Vårt samtal med Björn af Kleen kom att handla mycket om relationen mellan tro och politik, en aspekt som finns med, men som gärna hade kunnat uppta ännu större plats i boken. Björn af Kleens stora styrka som berättare ligger annars i hans förmåga att genom detaljerna måla de stora bilderna. Reportagen i ”Amerikaner” är inget undantag. Rekommenderas varmt.

Sett: Amazing Grace – Aretha Franklin

Jag tipsade redan förra månaden om att jag och Urban Thoms fått möjlighet att förhandstitta på kommande biofilmen från den legendariska gospelkonserten i Los Angeles 1972 med souldivan Aretha Franklin. Att kliva ur biostolen efter visningen påminde mycket om att lämna en gudstjänst. En tät musikalisk upplevelse, där evangelium och medryckande sväng kombineras på det oemotståndliga sätt som bara gospelmusiken lyckas med. Det blir mycket intressant att följa hur denna film kommer att tas emot i Sverige när den får biopremiär i augusti.

Hört: ”My testimony” med Terese Fredenwall

När svenska sångerskan Terese Fredenwall firar tio år som artist gör hon det med singeln ”My testimony”. Enligt mig är det här det bästa hon släppt ifrån sig hittills. Ärligt, sårbart och samtidigt med en djup andlig nerv. Jag hoppas få höra ännu mer av den här sidan av Terese under hennes nästa decennium som artist.

I juli ser jag fram emot: Semester.

Men är det verkligen en kulturhändelse? Ja, jag hoppas att det kommer att bli det. Att det kommer att bli en tid av återhämtning, nya böcker, ny musik och nya intryck. Tipsa mig gärna om vad jag inte får missa under sommarledigheten. Glad kultursommar!

Malina Abrahamsson

Malina Abrahamsson:

Läst: ”Efterföljelsens glädje” av John Sjögren (Artos)

Författaren och kulturskribenten John Sjögren är en mästare på att närma sig djupa, teologiska och existentiella frågor utifrån litteraturen, filmen och konsten. I ”Efterföljelsens glädje” skriver han om vad det innebär att hitta sin plats i Guds stora drama och att svara på kallelsen till ett liv i Jesu efterföljd. Hos mig väcker boken en vilja att göra just det.

Sett: EFS-årskonferens på EFS play

I konferenstider är det tacksamt att man kan ta del av undervisningen även om man inte kan vara på plats. Under juni har jag bland annat inspirerats av EFS missionsföreståndare Kerstin Oderhem när hon predikade om Guds hjärta för människor under EFS årskonferens i Örnsköldsvik.

Hört: ”The man who owned too much” av JEREMIA

Under namnet JEREMIA komponerar, arrangerar och producerar Petter Alin härlig melodiös jazzpop. Han har samlat fantastiska musiker och bjuder på ren spelglädje i videon de nyligen släppt på Youtube.

I juli ser jag fram emot: Sommar i P1

En sommarklassiker som aldrig blir tråkig. I år ser jag extra mycket fram emot att lyssna till läkaren Ingrid Le Roux. Hon har vigt sitt liv åt Sydafrikas fattigaste och var också den första som undersökte Nelson Mandela efter frigivningen. När jag träffade henne för en Dagen-intervju imponerades jag av hennes ödmjukhet, integritet och varmt kristna tro.

Foto: Natanael Gindemo

Urban Thoms:

Läst: Svenska Dagbladets pedofilavslöjande

När vå journalister från Svenska Dagbladet annonserade i flera hbtq-forum med den uppdiktade identiteten David, 14 år, fick de mer eller mindre uttalade sexinviter från ett hundratal män, däribland en chef på UD och en pensionerad polis. Viktig av­slöjande journalistik, tillika skakande läsning.

Sett: Bioaktuella ”Rocketman”

Elton John må vara en gudabenådad musiker. Ändå är det varken skildringen av hans unika talang eller det dekadenta leverne som höll på att förstöra hela hans liv som träffar maggropen hårdast i nya filmen om världsartistens liv, utan det är inblicken i en dysfunktionell familj. Med en mor och en far som överträffar varandra i kärlekslöshet blir hela livet en hjärtskärande jakt på acceptans och sann kärlek.

Hört: ”Uppbrott” av Sven-David Sandström i Adolf Fredriks kyrka

Uruppförandet av ”Uppbrott”, en lyrisk svit av Sven-David Sandström med texter av Werner Aspenström, skedde kort efter att den hyllade kompositören fått sluta sina dagar och fick därför också karaktären av en minneskonsert. Och vilken föreställning som Adolf Fredriks kyrkas kammarkör bjöd på under ledning av Christoffer Holgersson. Ett ljust farväl som kryddades av Lars-Erik Larssons körklassiker ”Förklädd gud”.

I juli ser jag fram emot: Gullbrannafestivalen

Sveriges största kristna musikfestival spänner musklerna för 21:a gången och i år lär dubbelt så många ha köpt biljett i förväg jämfört med tidigare år. Med akter som Switchfoot, Lecrae, Mezzoforte, Rend Collective, Electric Banana Band, Silver, Blenda, Martin Smith, Tourniquet, Per Höglund Band och många fler har GF sitt vassaste uppställ någonsin. Har svårt att bärga mig.

"Garkida står i lågor", kommenterade en källa. Ett hundratal beväpnade jihadister attackerade i helgen kristna hem och kyrkobyggnader i staden Garkida  nordöstra delen av Nigeria. 
Foto: STR
Foto: STR