Dagens kulturpanel ger sina bästa tips och blickar framåt

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

DANIEL WISTRAND

Läst: ”En droppe midnatt” av Jason ”Timbuktu” Diakité

Att Jason ”Timbuktu” Diakité har ett fantastiskt språk har vi vetat sedan hans första album ”T2: Kontrakultur”. Förra året gjorde rapparen från Lund debut som författare. Boken ”En droppe midnatt”, som sedermera också blivit scenföreställning, är hans berättelse om att växa upp med mörk hud i Sverige. En berättelse om utanförskap, framgång och om mötet med sin fars familjehistoria som börjar på de amerikanska slavfälten. Skrämmande, personligt och relevant. Särskilt spännande är Diakités porträtt av antislavkämpen och pastorn Denmark Vesey. Perfekt sommarläsning!

Sett: ”Zlatan – för Sverige i tiden”

I våras gjorde Zlatan Ibrahimovic ett hyllat framträdande i Jimmy Kimmels talkshow i amerikanska ABC. Svensken svarade konstant i oneliners och publiken jublade. I nya välgjorda SVT-dokumentären ”Zlatan – för Sverige i tiden” är tonen mer eftertänksam. För första gången upplever jag att vi får möta en mer grubblande och självreflekterande Zlatan. Det känns nytt, ärligt och väldigt befriande. Vackrast blir det när Ibrahimovic beskriver hur Henrik Larsson tog honom under sina vingar och fick honom att känna sig hemma i landslaget.

Hört: ”Lördagsintervjun” i P1

Under sommaren har jag lyssnat på en hel hög avsnitt av ”Lördagsintervjun”. Martin Wicklin är i mitt tycke en av våra bästa intervjuare och det sätt på vilket han närmar sig sina gäster är unikt i Sverige. Skippa gärna de lite tillrättalagda partiledarporträtten och leta dig lite längre bak i katalogen. I de ”mjukhårda” intervjuerna med Åsa Lindeborg och Özz Nujen visar Wicklin sin skicklighet. Finns på SR play och som podcast.

I augusti ser jag fram emot: Sista Frizonfestivalen

Årets Frizonfestival blir den sista. Det är på många sätt sorgligt och jag hade gärna sett att denna unika smältdegel av tro och kultur hade fått leva vidare. Detta till trots känns det roligt att konstatera att sommarens Frizon ser ut att bli något extra. Jag är övertygad om att man kommer att sätta punkt med festivalflaggan i topp.

 

MALINA ABRAHAMSSON

Läst: ”The hate U give” av Angie Thomas

I efterordet till den rosade debutromanen ”The hate U give” tackar den amerikanska författaren Angie Thomas Jesus Kristus för att han är upphovet till allt hon är och har. Jesus är också ständigt närvarande i huvudpersonen, sextonåriga Starr Carters, liv. Men det är också rasismen, ojämlikheten och polisvåldet. Berättelsen kretsar kring problemområdet Garden Heights där Starr bor med sin familj. När hon blir vittne till hur en vän skjuts till döds av polisen tar hennes liv en ny vändning.

Angie Thomas skildrar skickligt, trovärdigt och med passion det politiska läget i USA. Språket är rappt, karaktärerna realistiska och gång på gång manar berättelsen till eftertanke. I höst kommer filmen som baseras på boken. Jag längtar!

Sett: Dokumentären ”Donald Trump och New York Times – slaget om sanningen”

I tre otroligt välgjorda avsnitt får vi ta del av det amerikanska politiska landskapet från tidningsredaktionen New York Times perspektiv. Sedan Donald Trump valdes till president har intensiteten i tidningens arbete nått en ny nivå. Att få följa redaktionens bevakning av den twittrande och oförutsägbara presidenten som dessutom säger att New York Times ägnar sig åt fake news är både spännande och skrämmande.

Hört: ”Människor och tro” i P1

Mitt absoluta favoritradioprogram som på ett nyanserat och intressant sätt skildrar religiositet i Sverige och i världen. Det senaste avsnittet handlade om mission. Som vanligt blandas perspektiv och åsikter och gör att lyssnaren själv får tänka till.

I augusti ser jag fram emot: Frizonfestivalen

Ni får förlåta kulturpanelens enkelspårighet, men jag ser också fram emot Frizonfestivalen. Som 16-åring öppnade festivalen mina ögon för vilken rikedom det finns i den kristna tron och för hur tron kan omsättas i praktiken i allt från kreativt skapande till politisk handling. I år rapporterar jag för Dagens räkning från Frizon.

 

URBAN THOMS

Läst: ”I in every you” av Leah Gitome

I sommar har jag upptäckt Leah Gitome, en kenyansk kvinna som efter en krokig resa landade i Sverige och vars dikter nu för första gången ges ut i bokform (Delight Words Publications). Alla är på engelska. Leah Gitome skriver livsbejakande och hon är en skarpsynt men osentimental betraktare av livets realiteter, av glädjen såväl som tragiken i tillvaron. Här ett kort utdrag ur dikten ”Teresiah Marie” om det barn hon miste redan vid födseln:

In a soul you went into the heaven skies

In a body I laid you down on the earth you came from

I was completed by your existence

Sett: Filmen ”Zero dark thirty”

Hur uttjatade känns inte alla berättelser om jakten på al Qaida-ledaren Usama bin Ladin? Ändå fastnade jag stenhårt när SVT1 en sen sommarkväll sände den amerikanska långfilmen ”Zero dark thirty” från 2012, som skildrar hur denna jakt som pågick i ett helt decennium. Trots välkänd upplösning byggde dramatiken och de många detaljerna som utspelades bakom kulisserna upp en spänning som gjorde det svårt att sluta titta.

Hört: Mavis Staples på KB i Malmö

När 78-åriga Mavis Staples tar ton inför ett fullsatt KB är känslan av närvaro total. Hon uppträder inte, hon formligen drabbar publiken med sina sånger, sina berättelser. Redan under första sången rinner tårarna. I ofattbara 69 år har hon turnerat, en resa som började med familjekonstellationen The Staple Singers som var en viktig röst i den amerikanska medborgarrättsrörelsens kamp mot rasåtskillnad. Mavis, som hade den stora rösten, blev stjärnan som fortsatte solo. 13 låtar på 70 minuter bjuds vi denna kväll. Inget extranummer, men i hettan som råder är hon med ålderns rätt förlåten.

I augusti ser jag fram emot: Skärgårdssång

Festivalen Skärgårdssång i Tanumstrand den 17–19 augusti har fångat upp en hel del av den längtan efter större musikalisk bredd som många gräsrötter i församlingarna bär på. På Skärgårdssång är allsången en viktig del, men här finns också tillfällen att höra budskapsbärande artister som plöjer vidare i en fåra som skulle kunna kallas moderna psalmer.