Dagens kulturpanel sammanfattar januari

Kulturpanelen summerar januari och blickar framåt mot februari.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Malina Abrahamsson

Läst: ”Pärlälven” av Martin Lönnebo

Den tidigare biskopen Martin Lönnebo är en brunn av visdom. I 2019 års fastebok från Svenska kyrkan tar han med läsaren på en ”helig lek” där han målar upp en fjällvärld för vårt inre och utifrån pärlorna i Frälsarkransen leder oss på jakt efter insikt och fördjupning. Efter att ha läst boken känner jag att jag har fått bådadera. ”Pärlälven” väcker nyfikenhet och lämpar sig utmärkt för långsam läsning och reflektion.

 

Sett: Dokumentären ”Läkaren i Nubabergen” på UR play

I krigshärjade Nubabergen i Sudan arbetar Tom Catena som ensam läkare på ett sjukhus som drivs av Katolska kyrkan. Med en stark religiös övertygelse och en vilja att ta Jesu ord om att sälja allt han äger och ge till de fattiga på allvar, arbetar han i princip dygnet runt med att hjälpa de mest utsatta. Ändå finns inget av martyrskap eller självgodhet över honom. Snarare en ödmjukhet som skapar förundran och får mig att undra: Vad är jag själv beredd att göra för min medmänniska?

 

Hört: Tystnaden på retreaten

Jag åkte iväg på en femdagars retreat på Lilleskog utanför Alingsås, vilket kan vara bland det jobbigaste och samtidigt mest förlösande jag gjort. Att stänga av mobilen och vara tyst i nästan en vecka var inte, som man kan tro, det svåra. Det svåra var snarare alla tankar som poppar upp när distraktionerna stängs av. Men åh vad behövligt! Rekommenderar alla som vill möta sig själv och Gud att göra något liknande.

 

I februari ser jag fram emot: Filmen ”Beautiful Boy”

Det går så många bra filmer på bio just nu. Jag ser särskilt fram emot ”Beautiful Boy” som är baserad på den sanna historien om pappan Nic Sheff som med alla medel försöker hjälpa sonen David ut ur ett drogmissbruk. Sonen spelas dessutom av Timothée Chalamet som är en av mina favoritskådespelare.

 

Urban Thoms

Läst: Biskop Johan Tyrbergs debattartikel om AI

I Dagens Nyheter (27/1) gör lundabiskopen Johan Tyrberg ett intressant försök att från kristen horisont analysera det högaktuella fenomenet Artificiell intelligens (AI). Med Bibelns skapelseteologi och insikten om människans brustenhet som utgångspunkt ställer han ansvarsfrågan på sin spets och pekar på den oundvikliga faran att ”när människan skapar liv i mjukvara kan man omöjligt hävda att ondskan inte finns med i själva konstruktionen”. Läsning av hela debattartikeln anbefalles å det varmaste.

 

Sett: Franska filmen ”Uppenbarelsen”

När en ung kvinna påstår sig ha fått en Maria-uppenbarelse skakas hela omgivningen och människor börjar plötsligt vallfärda till det lilla franska samhället. Men har det som flickan Anna påstår verkligen hänt? Vatikanen kallar in en ärrad krigsreporter att ta reda på sanningen. Men Jacques, som han heter, är traumatiserad efter att hans nära kollega dödats under en reportageresa. Dessutom är han ateist. När han anländer till den lilla byn upptäcker han att den redan blivit en kommersialiserad kultplats. ”Uppenbarelsen” är en religiös thriller som vaskar långsamt, men respektfullt i frågorna kring tro, mystik och längtan efter mirakel.

 

Hört: Peter Hallströms nya sång ”Nu när ditt huvud du lagt ner”

”Håll mitt hjärta”-kompositören Peter Hallström antar den ofattbart svåra utmaningen att göra text och musik av ett så smärtsamt ämne som suicid. Denna sång, skriven till en av Peters nära vänner som valt att avsluta sitt liv, är så laddad, så mättad och samtidigt så ömsint. Som uttolkare av det ofattbara är Hallström svåröverträffad.

 

I februari ser jag fram emot: Tomas Andersson Wijs nya album ”Splitter”

Den 22 februari kommer ännu ett album från produktive TAW. ”Splitter” innehåller tretton tidigare outgivna sånger, material som ”blivit över” från de senaste 20 årens artistskap. Inte nödvändigtvis för att sångerna var dåliga utan för att de av någon anledning inte passade in där och då. Skivan innehåller även nyinspelningar som Tomas skrivit till Freddie Wadling, Sara Zacharias och några andra artister. Två av låttitlarna lyder "Marana ta" och ”Bär ut mig, käre Jesus” – bara det kan göra mig sjukt nyfiken.

 

Daniel Wistrand

Läst: ”Operation slutstirrat” av Anna Pella (Libris)

Tillsammans med min sjuåring har jag läst denna tänkvärda barnbok av Anna Pella. ”Operation slutstirrat” är första delen i en ny barnboksserie och handlar om hur Vide ska bemöta alla dem som ställer dumma frågor och stirrar på storebror Mion som har en hjärnskada. Anna Pella, som har sin egen familj som förlaga till böckerna, kan konsten att lyfta viktiga frågor på ett lättsamt och effektivt sätt, som både väcker tankar och leder till spännande samtal.

 

Sett:  ”Medan blommorna blommar” på SVT

Strax efter julhelgerna visade Sveriges television denna miniserie skriven av Jonas Gardell. I de tre avsnitten får vi följa grannarna i tre radhus i en välmående Stockholmsförort. Serien växlar fram och tillbaka mellan decennierna och sorg och trauman från dåtiden gör sig också påminda i nuet. ”Medan blommorna blommar” är stark, omskakande och välgjord. Dessutom har tro och inte minst judisk andlighet en viktig plats i serien.

 

Hört:  Laleh – ”Tack förlåt”

För oss som gillar Laleh har väntan varit lång efter senaste succéalbumet ”Kristaller” från 2016. När nu första smakprovet från kommande skivan ser dagens ljus är det ett styrkebesked. Snygg produktion, en refräng som sitter direkt och ett budskap som skulle kunna ha varit hämtat från ”Kärlekens lov” i Första Korinthierbrevet. 

Har du hört allting vi säger?

Är det sånt som man bara gör?

Men om allt det vi gjorde

inte var för kärleken,

vad är det då man gör det för?

 

I februari ser jag fram emot: Lauren Daigles förmodade succé på Grammygalan

Fantastiska kristna sångerskan Lauren Daigle är nominerad till två priser på den amerikanska Grammygalan, nämligen bästa moderna kristna album för skivan ”Look up child” och bästa moderna kristna låt för jättehiten ”You say”. Min gissning är att hon plockar hem båda statyetterna den 10 februari.

 

Kyrkan under isoleringen
MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat