De vet hur man skriver en skandinavisk gospel

På lördag kväll fylls Norrmalmskyrkan i Stockholm av både framtidstro och kära återseenden. Publiken kommer att få möta nya och gamla profiler från den jubilerande kören The Master’s Voice, aktuell med helt färska EP:n ”Kingdom come”.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

– Den här kvällen kommer både att handla om körens långa historia och om vårt nya material, konstaterar körledaren Stefanie Tydén.

Jag möter henne tillsammans med körens pianist och kapellmästare Jonathan Alfredsson på ett kafé i Alvik i Stockholm. Det är Jonathan som producerat körens nya EP. Det är svängigt och medryckande, men det är tydligt att man inte bara kopierat amerikanska förlagor. Här finns också en skandinavisk ton.

– Det här är verkligen körens produkt från början till slut. Musiken, produktionen, till och med formgivningen är gjord av människor i kören, säger Jonathan Alfredsson.

Stefanie konstaterar att det varit viktigt för kören att inte bara spela in egna versioner av andras låtar utan att själva vara med och driva skrivandeprocessen.

– Det har varit en befrielse att få vara med från början. Det här är vårt sätt att låta och vara. Vi behöver inte jämföra oss med några andra. Det här är vi, säger hon.

Bland låtskrivarna märks bland andra Evelina Gard och Samuel Ljungblahd. Tre av låtarna kom till för ett par år sedan medan titelspåret ”Be bright” och avslutande ”Lift You up” skrevs så sent som för några månader sedan.

– Jag och Liselotte Östholm satte oss ner och började skriva. Jag hade skrivit grunden till ”Lift You up”. Men Liselotte lyfte den verkligen.

– Sedan skrev vi ”Be bright” tillsammans. Det var en sådan låt som satt direkt, jag tror att vi gjorde den på en timme, fortsätter Jonathan.

Han berättar att det karaktäristiska gospelsvänget på skivan fötts i studion där alla musiker spelade tillsammans.

– Det har känts viktigt att spela in live och det har varit högt till tak för egna idéer och improvisation, berättar han

Läs också: Daniel Wistrand: Det våras för gospeln

 

Finns det något återkommande tema i låtarna?

– Jag skulle säga att ett tema är att leva ut Guds rike i vardagen. Vi har ju även valt ”Kingdom Come” som titel för EP:n, säger Stefanie.

– Körens grundbudskap har hela tiden handlat om Jesus. Vi vill fortsätta att berätta om den Gud som älskar varenda människa och vi hoppas att de som lyssnar på skivan och kommer på jubileumskonserten på lördag ska få med sig något från Gud.

Stefanie Tydén har lett The Master’s Voice under en handfull år och hon ser fram emot att få möta tidigare körledare, medlemmar och profiler ur körens tre decennier långa historia.

– Vi kommer att göra en stor kör av alla nuvarande och tidigare medlemmar. Jag vet att kören har betytt mycket för många och det ska bli spännande att få möta alla som varit med genom åren, konstaterar hon.

Samtidigt gläds både Stefanie och Jonathan över att lördagens jubileumskonsert inte bara firar en stolt historia utan även en vital nutid och framtid.

– Målet har hela tiden varit att ha skivan klar till jubiléet och det känns väldigt roligt att vara i mål, säger Stefanie.

Jonathan berättar att stora förebilder till kören som gospelprofilerna Donald Lawrence och Myron Butler båda berömt skivan via sociala medier.

– Det är jätteroligt när människor vi ser upp till gillar det vi gör. Vi hoppas att de här sångerna ska få beröra människor och att ska bli sjungna och få bli till välsignelse, säger Jonathan Alfredsson.

Läs även: Kulturpanelen minns, tipsar och blickar framåt

The Master’s Voice

Kören: Består av 22 sångare samt körledare och pianist. Man repeterar i Stefanskyrkan i Stockholm.

Bildades: 1988.

Aktuell: Med EP:n ”Kingdom come”.

Firar: 30 år som kör med en jubileumskonsert den 6 oktober i Norrmalmskyrkan i Stockholm.