Kultur

De vill kickstarta frikyrkorna med klimatkonsert

Det finns en outnyttjad kraft i frikyrkan. Det menar miljökämparna i God jord och PMU som på lördag anordnar en klimatkonsert i Filadelfiakyrkan. – Vi vill kickstarta ett nytt engagemang för miljön i kyrkan, säger Johannes Widlund, ordförande.

1 av 5

På lördag kommer en fest för klimatet att äga rum i Sveriges största pingstkyrka. Syftet är att peppa fler kristna att vilja engagera sig för miljön.

– Vi ser att det redan finns verktyg inom kyrkan, men de är ofta outnyttjade. Särskilt i frikyrkan, säger Johannes Widlund som är ordförande för den ideella kristna föreningen God jord.

– Vi märker att det finns unga som brinner för att kyrkan ska göra mer för klimatet, den kraften vill vi ta vara på.

Tillsammans med PMU och Bilda anordnar man därför "Konsert för klimatet" i Filadelfiakyrkan till helgen. Artisterna Terese Fredenwall, Frö och Blenda kommer att uppträda och det utlovas inspirationstal och handfasta råd för vad församlingarna kan bidra med i kampen för ett bättre klimat. Medverkar gör även en för kvällen sammansatt kör och dito dansgrupp.

Johannes Widlund är noga med att det inte handlar om att få folk att känna skuld eller skam, snarare vill man peppa församlingar att bättre ta vara på de resurser som redan finns. Han ger som exempel att laga kläder, hjälpas åt att ta vara på fallfrukt, matsvinn eller nyttja predikstolen för att lyfta fram klimatfrågan.

– Vi behöver få in i vårt tankesätt att medmänsklighet och att leva som kristen även innefattar att ta hand om skapelsen på bästa sätt. Hållbarhet ska vara en naturlig del av det kristna livet, säger han.

Där har frikyrkligheten av någon anledning sackat efter, menar Widlund.

– Vi har missat en stor del av vad det innebär att älska sin nästa i en modern värld. Men det vill vi vara med och ändra på, bland annat genom lördagens konsert.

Miranda Holgersson är projektledare för kvällen och ser fram emot att ta emot en blandad skara i Filadelfiakyrkan.

– Jag hoppas att det både kommer människor som är superinsatta i klimatfrågor, men även de som inte har så bra koll alls, säger hon.

– Jag hoppas att kvällen ska vara peppande, att man känner att det inte är kört när man går hem på kvällen. Jag hoppas också att det inte ska stanna vid en konsert, utan att den här kvällen ska få ge många ringar på vattnet, säger Miranda Holgersson.

Fler artiklar för dig