Debatten om tro och liberalism i 5 steg

I kölvattnet av Joel Halldorfs bok ”Gud: Återkomsten” har en debatt om religion, upplysning och liberalism följt. Dagen summerar debatten i fem steg.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

1. Boken släpps

Joel Halldorfs bok ”Gud: Återkomsten” (Libris) kommer ut. Boken recenseras i ett flertal medier och möter både invändningar och beröm.

2. Kritik i Sydsvenskan

Den 18 november kritiserar Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmestad Halldorfs syn på liberalismen. ”Joel Halldorfs projekt är ideologiskt. Hans texter är konservativ kritik av det liberala samhället”, skriver hon.

3. Medhåll i GP och kritik i DN

Den 30 november får Joel Halldorf delvis medhåll av Göteborgspostens ledarskribent Karin Pihl som skriver att ”ideologin blivit ett livsstilsprojekt som säger att alla ska vara självständiga och helst entreprenörer. Vips, så har vi det samhälle Halldorf kritiserar”.

Samma dag skriver också Dagens nyheters ledarskribent Lisa Magnusson att religionen har mycket att lära av liberalismen. Hon befarar totalitär religiocitet och slår fast att ”redan Joel Halldorfs version av tron hotar att välla över kanterna”.

4. Fler kritiker.

Per Molander i Sydsvenskan instämmer senare också i kritikkören. Så även Malte Persson i Expressen som framhåller att Joel Halldorf är pingstvän och att hans vetenskaliga argument kan vara ”en slug taktik i kyrkans tjänst”.

5. Halldorf svarar.

I en slutreplik erkänner Joel Halldorf utan omsvep att han är kristen, men att han i sin argumentation använt enbart fakta. Samtidigt ställer han frågan trostillhörighet tillbaka till sina kritiker. ”Nu har jag visat mina kort – men ni då? Vad finns under ytan hos er, och håller verkligen den metafysik som bär upp era texter? Jag tror inte det”.

Läs mer: Så gjorde Gud comeback på kultursidorna

FLYGKRASCHEN I UMEÅ
Premium Ingrid Holmström Pavval, vikarierande kyrkoherde i Umeå pastorat, och Mikael Åström, operativ ledare för Svenska kyrkans stödgrupp.
Foto: Erik Abel/TT
Foto: Erik Abel/TT
Premium