Diskussion om Martin Luthers antisemitiska arv

Martin Luther förändrade inte bara kyrkan i grunden.
Han lämnade också efter sig ett omdebatterat antisemitiskt arv.
Under bokmässan i Göteborg diskuterades hans ansvar för dagens nazism.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Under lördagen demonstrerade nazister i Göteborg. Svenska kyrkan är en av de rörelser som tydligast visar motstånd mot hatet och antisemitismen i nazismen.

Men har nazisterna och Svenska kyrkan något gemensamt i Martin Luther? Ett seminarium under bokmässan handlade just om Martin Luthers antisemitism. Från att i början av sin bana som reformator uttryckt sig relativt positivt om judar, skrev han i slutet av sitt liv hatskrifter om dem.

Elisabeth Gerle, professor i etik, har i böcker lyft fram de positiva sidorna hos Martin Luther, men såg inget försvar för hans syn på judar.

– Luther uttryckte en besvikelse och ett hat för att judarna inte omvänt sig till kristendomen. Det gör honom fullkomligt rasande. Men det kan inte ursäkta honom, inget kan ursäkta det, sa hon.

Journalisten Per Svensson, som var moderator, menade att Luthers skrift ”Om judarna och deras lögner” definitivt fällts för hets mot folkgrupp i dag. Han undrade över kopplingen mellan Luther och den tyska nationalsocialismen.

Idéhistoriken Stéphane Bruchfeld berättade att tyska antisemiter under 1900-talet hänvisade till Luther och såg honom som en föregångare.

Elisabeth Gerlepekade på att Luther betonade att en stat ska styras av en stark ledare. Detta hade tyska kristna i bakhuvudet när Adolf Hitler trädde fram.

– De tyska kristna såg Hitler som en god kristen, sa hon.

Per Svensson undrade hur detta arv från Luther ska hanteras. Elisabeth Gerle menade att det går att ta tydligt avstånd från Luthers antisemitism samtidigt som man kan lyfta fram de viktiga teologiska insikter som han gjorde.