Dyrare dödsannonser när svenska poeter börjar få betalt

Sveriges poeter ska börja få ersättning när deras poesi används i dödsannonser. Tidigare har dikter och verser kunnat användas utan ersättning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det handlar om en ny överenskommelse mellan medlemsföreningen Sveriges Begravningsbyråers Förbund och ALIS som administrerar litterära rättigheter. Det rapporterar Kulturnytt i Sveriges radio.

Tidigare gratis

I praktiken innebär det nya rättighetsavtalet att det kommer bli dyrare med dödsannonser i framtiden.

– Tidigare har det varit någon form av sedvänja att använda verser och dikter utan betalning. Överenskommelsen bygger nu på att alla verser som går genom våra begravningsbyråer är klarerade, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör vid Sveriges Begravningsbyråers Förbund, till Kulturnytt.

Läs också: Sångerna vi oftast vill ha på vår egen begravning

 

I dagsläget kostar en dödsannons i snitt runt 3 750 kronor, enligt Ulf Lernéus. Med den nya överenskommelsen kommer priset att öka med mellan 100 och 150 kronor.

Äldre än 70 år

Verk av upphovspersoner som varit döda längre än 70 år, och inte skyddas av upphovsrätten, innefattas inte av överenskommelsen.

Men skulle det visa sig att det nya avtalet gör att antalet dikter minskar drastiskt i dödsannonser, ska det ses över igen, lovar Ulf Lernéus.

Avtalet väntas träda i kraft den 1 december i år.

Hagia Sofia blir moské