Elever fixar stor gala för romer

En hel skola går samman för att lära och hjälpa. I går kväll genomförde Kaggeholms folkhögskola musikgalan ”Hjälp oss hjälpa 2016” i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Man samlade in 86 117 kronor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Förberedelserna är omfattande, men så är förstås 90 minuters livemusik med mellansnack, intervjuer och diverse videoinslag inget man snor ihop på en eftermiddag. Hela skolan, omkring 120 elever, är involverade i projektet. Somliga mer, andra lite mindre.

– Eleverna på musiklinjen har själva skrivit låtarna som kommer att framföras. Tv-eleverna sköter tv-sändningen av galan och journalisteleverna har gjort en hel del inslag som ska visas under kvällen, berättar Johanna Litsgård Lebourne, verksamhetsledare för Kaggeholm media och producent för galan.

Skolprojektet har blivit en tradition och i år genomför Kaggeholm ”Hjälp att hjälpa” för tredje gången tillsammans med Filadelfiakyrkan i Stockholm, där konserten alltså äger rum. Årets gala livesänds via webben, allt för att trigga så många som möjligt att vara med och skänka pengar till årets insamling för att hjälpa romer på plats i Rumänien.

– Förra året kom vi upp i 49 995 kronor. Det vore väldigt roligt att slå det, säger Johanna Litsgård Lebourne och understryker att Kaggeholmsgänget känner ödmjukhet inför uppgiften.

Eleven Julia Groop är projektledare för ”Hjälp att hjälpa 2016”. Hon erkänner att hon är lite nervös, men när vi talas vid har gänget hunnit både rigga och repa lite på plats i Filadelfia­kyrkan, så det ska nog ordna sig.

– Nu börjar man knyta ihop alla trådar man slängt ut, men det har gått otroligt smidigt hittills. Sedan är man alltid lite spänd över hur många som ska komma. Och att allt ska klaffa. Det är ganska många som medverkar. Föreställningen är 90 minuter utan paus. Vi kör på, säger Julia Groop.

Gästartist är Danny Saucedo som inte var svårövertalad när han fick höra om ändamålet.

– Danny är jättetaggad. Han kommer att köra en låt tillsammans med oss elever, berättar Julia Groop.

Vilken låt det är förblir en hemlighet tills det är dags för framförandet.

Pengarna som samlas in tillfaller i år ett arbete som Filadelfiaförsamlingen och Läkarmissionen bedriver arbete bland romer i Rumänien genom organisationen Life and light. Sören Eskilsson, Filadelfias vice föreståndare, berättar:

– Vi har adopterat två romska byar tio, femton mil nordväst om Bukarest. Där har vi kommit igång med det allra viktigaste, att säkerställa barnens skolgång.

– Tidigare fanns det inte skolmat, men vi har sett till att varje barn får ett mål mat om dagen i skolan. Det kostar 200 kronor per månad att garantera ett barn skolman.

Arbetet i Rumänien går under namnet ”A better home”.

– Fantastiskt roligt att Kaggeholm nappat på detta och vill hjälp till, säger Sören Eskilsson.