En ljuvlig resa

”Pilgrim”

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Jakob Algesten (tidigare Nyström) var en gång i tiden sångare och gitarrist i bandet Isolation Years och har sedan dess spelat med en rad olika band och artister. Algesten är hans soloprojekt, och redan knappt ett år efter första fina släppet kommer nu andra skivan – den här gången med texter på svenska.

När hans vän skådespelaren/komikern Olof Wretling bad honom skriva låtar till dennes ”Vinter i P1” – som sedan förvandlades till föreställningen ”Diagnoserna i mitt liv” – blev det startskottet till det som nu blivit skivan ”Pilgrim”.

Musiken kan kanske beskrivas som singer-songwriter-pop. Ljuvlig sådan. Tilltalet är ganska lågmält och musiken har samma sökande, lite trevande tilltal som texterna. Intressant att se hur Jakob på ett kreativt sätt använder sig av både upplevelser och språket från frikyrkouppväxten i sina låtar. Inte minst det senare, där han bland annat knyter an till kyrkans gestaltning av mänskliga erfarenheter som väntan, längtan och framtidshopp.

Albumtiteln antyder ett pilgrimstema, och jag hör tydligt en människa som är på väg, som söker sig framåt. Titellåten är en klar favorit, ”Aska och ånga” med sitt exodusmotiv en annan. Men här finns en hel rad med pärlor.