Enkelt kortspel som tar för lång tid

Dagen recenserar kortspelet "Tres".

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

"Tres"

Betyg: D

Antal spelare: 2–12

Ålder: Från 7 år

Förlag: Ninjaprint

Tres är ett kortspel där du ska försöka få tretal eller färg för att vinna en omgång. Beroende på vilka kort som ingår i din vinnande hand får du olika mycket poäng, och den spelare som först når 100 poäng vinner. Den kortlek du spelar med består av 48 färgkort i åtta sviter med jämna kort samt 18 specialkort med udda kort.

Spelet börjar med att alla får tre kort vardera, därefter väljer aktiv spelare om hen vill lägga upp tre kort från högen eller spela ut ett specialkort. Om du lägger upp tre kort får du byta ett av dina kort mot ett av korten på bordet, och sen gör övriga spelare samma sak i tur och ordning.

Spelar du ett specialkort följer du instruktionerna – de flesta av dem handlar om att dra kort av dina motspelare. Så fort någon får färg eller triss avslutas omgången och vinnaren räknar ihop sina poäng.

Jag har läst igenom reglerna till Tres till ett flertal gånger, för det känns som att jag missar något. Efter att ha testat spelet på både två spelare och maximala tolv, samt några varianter däremellan, så har jag fortfarande inte haft ett roligt parti.

Det tar för lång tid att vinna en omgång, det är inte möjligt att ha någon långsiktig strategi och det finns ytterst sällan några meningsfulla val att göra. Det första problemet beror främst på att åtta färger är minst fyra för många – om det bara fanns fyra sviter skulle sannolikheten öka att det faktiskt fanns kort att välja på som man har användning för, och göra specialkorten i alla fall lite mer användbara. Om spelet var kortare skulle det också göra mindre att slumpfaktorn är så hög.

Om du vill ha ett enkelt kortspel för hela familjen är klassikern Uno roligare och enklare. Vill du spela något mer avancerat finns en uppsjö av bra kortspel i många olika prisklasser.

Läs fler spelrecensioner

Alla tidigare artiklar
Bethel church
Ta emot inspiration från karismatiska förnyelserörelser, men fånga också upp de varningssignaler som finns. Bilden: Bill Johnson undervisar på bibelskolan i Kalifornien.
Foto: Christopher Visser
Foto: Christopher Visser