Enormt utbud av kristna tv-appar

Det är inte bara SVT och TV4 som ”sänder” via tv-appar på Internet. Nu finns Gaither TV med Homecoming-sånger liksom Willow Creek och Hillsong med egna tv-appar – rakt in i våra vardagsrum.
I Sverige har Kanal 10 och Vision Sverige också egna appar, medan de flesta övriga kanaler och församlingar nås via YouTube.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Det är väldigt smidigt att se på tv via en app, eftersom man själv väljer sändningstid. I USA har antalet tv-appar med kristet innehåll exploderat den senaste tiden. Det finns redan hundratals kyrkor som har egna ”fönster” ut på Internet. USA:s största frikyrka Southern Baptist har en gemensam app där man kan hitta mängder av lokala församlingars tv-utsändningar. Samma sak gäller Vineyardrörelsen.

Men många av de uppkopplade församlingarna har inte riktigt hängt med utan nöjer sig med att lägga ut ljudfilmer i stället för färdigproducerade tv-program på sina tv-appar.

En församling i New York som väckt stort intresse i Sverige är Times Square Church, som startades av David Wilkerson för 30 år sedan. Där har man sedan länge haft tv-inspelningar av gudstjänsterna. TSC heter församlingens tv-app, som kan laddas ned från nätet.

I framkant ligger dock Gaither TV som många lärt känna genom de populära Homecoming-programmen med lite äldre, kristna sånger. Laddar man ner den här appen så finns det en del gratis material, men vill man abonnera på allt som erbjuds så kostar det några dollar i månaden.

Hillsong sänder också via en egen app liksom församlingen Willow Creek i Chicago. I Sverige är det Kanal 10 och Vision Sverige som har egna appar. Programmen ligger konstant uppkopplade.

Kanal 10 i Älmhult har funnits ganska länge och där satsar man på både sång, predikan och förbön. Vision Sverige har startats senare och där finns till exempel pingstpastorn i Uppsala Dan Salomonsson som en av programledarna. Den här kanalen använder också en stor del av sändningstiden för att nå nysvenskar. Cirka fyra timmar per dag ägnas program på arabiska, turkiska och pashtu.

Den finsk-svenska kanalen HimlenTV7 har ingen egen app utan nås via YouTube.

För den som inte nöjer sig med utbudet från de färdiga tv-apparna är YouTube en bra källa. Men det gäller att veta vad man ska leta efter i sökrutan på YouTube:

Skriver man ”Minns du sången” så kommer alla de 25 populära tv-interprogrammen från slutet av 90-talet upp.

Skriver man ”TV-Inter play” öppnas mängder av barnprogram, som till exempel ”Vischan” och ”Polarön” som spelades för drygt tio år sedan medan TV-Inter fortfarande fanns kvar som produktionsbolag.

Filadelfiakyrkan i Stockholm har haft direktsända tv-gudstjänster på Internet sedan över tio år tillbaka. De nås enkelt via YouTube. Samma sak gäller Smyrnakyrkan i Göteborg, som också direktsänder varje söndag.

För den som vill välja sändningstid själv så finns själva predikan sökbar på YouTube från Filadelfia Stockholm, medan musik och andra inslag redigerats bort.

Andra stora internationella aktörer, som den arabiska Sat 7, med 20 miljoner tittare i veckan i Mellanöstern, finns sökbar med ”direktsändning” på www.sat7.org . Däremot har man ännu inte skaffat en egen tv-app.

I USA finns en stor produktion av kristna spelfilmer. En av de mest kända är ”Left behind” som handlar om hur en otrogen familjefar blir kvarlämnad när Jesus återvänder till jorden för att hämta sina efterföljare. Den här filmen finns också sökbar på YouTube och kan ses utan kostnad.

Problemet när man ska söka av den här sortens material är att känna till filmtiteln eller något nyckelord från innehållet. Eftersom de här filmerna nästan uteslutande kommer från USA, så gäller det att komma på sökord på engelska.

Ett sätt att hitta sådana sökord är att ladda ned tv-appen Christian Movie Channel. Den innehåller inga filmer, men däremot finns en hel del intervjuer och korta trailers på kristna filmer. Ett tips är att skriva ned titlar och sedan söka på YouTube.

Andra amerikanska TV-appar finns från PTL, som är en mötesplats för en rad amerikanska tv-förkunnare. God TV kan man också följa vi en egen app. Sen väljer man vilken världsdel av God TV-sändningarna som ska streamas. Även enskilda program finns klickbara. CBN är en annan känd amerikansk aktör med både nyheter och drama. Programmet ”The 700 Club” är en av titlarna.

För den som abonnerar på tv-tjänsten Netflix i Sverige (kostar från 89 kronor per månad) finns stora möjligheter att hitta spännande filmer med kristen tendens. Men eftersom de flesta titlarna är okända för oss i Sverige så gäller det att ha fantasi när man skriver in sökorden.

Netflix har också lanserat en såpa med titeln ”Greenleaf”. TV-kändisen Oprah Winfrey har producerat ett 20-tal uppdiktade avsnitt från en svart megakyrka, där lovsång och predikan känns igen av en kristen tittare. Men bakom kulisserna spelas en hård maktkamp upp med pengar, otrohet och våld. Ingen speciellt uppbygglig historia, vilket Dagen tidigare rapporterat om.

För den som drömmer om att producera kristen tv med miljontals tittare så är de nya tv-apparna knappast lösningen. Utbudet är så bedövande stort att det krävs enorma marknadsföringsresurser för att skapa en stor publik kring en enskild tv-app eller ett kristet program som läggs upp på YouTube.

Ändå är den tekniska utvecklingen med rörlig bild via Internet väldigt spännande. För bara några årtionden sedan krävdes miljardinvesteringar för att nå människor med markbunden tv. I dag räcker det men en bra Internetanslutning för att hela världen ska öppna sig hemma i vardagsrummets tv – eller i telefon, surfplattan eller datorn.

Tipsa andra!

Du har säkert hittat fler spännande tv-appar. Dagen kommer regelbundet att sammanställa de här tipsen för sina läsare.

Därför är du välkommen att skicka dina söktips till:

kultur@dagen.se Skriv ”Tv-appar” i ämnesraden.

Debatt