Ett stycke lärorik missionshistoria

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Ezra Gebremedhin och Martin Nilsson (red)

”Må detta nå Monsieur Stjärne”

(EFS Budbäraren)

Dagen-medarbetaren Allan Sandström publicerade 1988 boken ”Per Stjärne – missionären”. Där tecknade han porträttet av en färgstark profil inom EFS som kom att göra avtryck i Etiopiens moderna historia. Detta som kejsaren Haile Selassies vän och förtrogne.

EFS har en lång historia i Etiopien – ett afrikanskt land som aldrig kolonialiserades men som ockuperades av det fascistiskt styrda Italien 1936–1941. När kejsaren efter tappert motstånd tvingades fly till Storbritannien hade han redan utvecklat en varm vänskap med Per Stjärne, som kom till Etiopien 1921 tillsammans med sin hustru Valborg.

Historien ger många exempel på gott samarbete mellan missionärer och politiska makthavare. Ibland kanske alltför gott, när missionens folk känt sig tvungna att med hänsyn till riskerna – för uppdraget och för kyrkan – undvika att trampa regimer på tårna.

Brevväxlingen i den här boken väcker frågor inom detta område, men den går framför allt under politikens yta och speglar en lika vacker som oväntad vänskap, där de båda brevskrivarnas förtröstan på Gud och kärlek till det hårt prövade etiopiska folket är centrala teman.

I boken ”Må detta nå Monsieur Stjärne” lägger författaren Ezra Gebremedhin – generalsekreteraren för Mekane Yesus-kyrkan som blev lektor vid Uppsala universitet – pussel med breven mellan kejsaren och missionären under Etiopiens krig mot Italien. Men till bitarna hör andra dokument och författarens egna kommentarer. Fram växer bilden av ett stycke etiopisk 1900-talshistoria – och av samhällsengagerad svensk mission.

Den rikt illustrerade boken är något rörig till sin uppläggning, men framför allt läsvärd lärdom.

”Må detta nå Monsieur Stjärne” av Ezra Gebremedhin och Martin Nilsson (red).

”Må detta nå Monsieur Stjärne” av Ezra Gebremedhin och Martin Nilsson (red).

Foto: Pressbild
[x]