Far och dotter Birger och Jenny Thureson skrev barnbok ihop

En snäll brevbärare med magiska krafter står i fokus i Birger och Jenny Thuresons barnbok ”Riddaren på den gula cykeln” (Pärlan förlag). De hoppas att boken både ska roa och locka till eftertanke.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Förra veckan var det bok­release för ”Riddaren på den gula cykeln” i Turebergskyrkan i Sollentuna. Bland gästerna fanns en särskild person. Nämligen brevbäraren som är hela upprinnelsen till boken.

– Vi bodde i Bryssel i tre år och när vi kom hem och jag stod på garageuppfarten vevade brevbäraren ner bilrutan och hälsade oss välkomna hem. Vi hade aldrig pratat tidigare men han hade full koll på oss och de som hyrt huset när vi varit borta, berättar Jenny Thureson.

Jenny Thureson har i många år arbetat som lärare och tagit intryck av skolvärlden. Hon vill inspirera barn att läsa och har själv alltid närt en författardröm. När hon började fundera kring brevbäraren och vad han fått betyda för människor såddes fröet till en berättelse.

Pappa Birger var pigg på idén. Han har skrivit böcker förut. 20 stycken närmare bestämt. Dessutom har han ägnat hela livet åt skrivande som journalist, bland annat för Dagen.

Den här gången blev det en kapitelbok för barn i mellanstadieåldern där brevbäraren Jack hittar ett brev från ”det universella rådet” med ett uppdrag att göra gott för sina medmänniskor. Plötsligt kan han läsa och ändra innehållet i människors post. Till varje pris vill han hemlighålla detta för dottern Emma. Men lyckas han?

– Det har varit kul att ge fantasin lösa tyglar. När jag skrivit biografier har jag hållit mig nära verkligheten, men nu kunde jag bara hitta på, berättar Birger.

– Både jag och Jenny är lite galna, lite wild and crazy. Jenny har fått det draget från mig.

Kanske har far och dotter-likheterna gjort att arbetet gått så smidigt.

– Vi satt en sommar, drack mycket kaffe och spånade kring boken. Ganska snabbt hade vi skissat upp vad som skulle hända i de olika kapitlen och sedan skrev vi ungefär vartannat kapitel, berättar Jenny.

Förutom att väcka läslust vill duon Thureson att läsarna ska få fundera kring djupare frågor.

– Det är ingen bok där det står om Gud och Jesus, men den står för värderingar som man kan kalla kristna. Som att se de som inte alltid blir sedda. Det finns ett antimobbningbudskap i den, berättar Birger.

– Ett annat budskap är att ett vanligt jobb, som att vara brevbärare, kan göra större skillnad än man först tror. Man kan bli en superhjälte precis som Jack blir i boken.