Föreställningen ”Staven” gör Bibelns figurer lite mänskligare

Det mänskliga perspektivet är viktigt när Teater Surra tar sig an berättelserna i Gamla testamentet. ”Staven” är en föreställning där Commedia dell’arte och Bibeln möts på scen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

– Gå till henne. Gå nu! Sara manar sin man Abaraham att gå till tjänstekvinnan Hagar för att skaffa ett barn med henne. Sara gör det eftersom hon själv är barnlös och tror att hon är för gammal för att ge Abraham den son och arvinge som Gud har lovat honom. Abraham tvekar men gör till slut som Sara säger.

Det vi ser är en akt ur föreställningen ”Staven” som tar avstamp i berättelsen om Abra­ham, Sara och Hagar. Vi får sedan följa hur historien går vidare med Isak, Ismael och vidare i flera led av den bibliska historien.

Berättelserna om några av de mest framträdande personerna i Gamla testamentet blir ofta lästa med betoning på deras betydelse historiskt och religiöst. Abraham blir som far till Ismael och Isak stamfader till två folk som går olika vägar. I Teater Surras tolkning finns det historiska och det religiösa perspektivet med, men vi får framför allt möta den mänskliga sidan av de bibliska personerna när de brottas med avund­sjuka, kärlek, hämndbegär, hat och tro, precis som vanliga människor. Teatergruppen arbetar med masker från Commedia dell´arte, vilket skapar en dramatisk inramning till föreställningen.

Adolfo Celis är regissör för Teatergrupp Surra. För honom var det ingen självklarhet att göra teater av Bibelns berättelser.

101682.jpg– Det kändes väldigt stort och ambitiöst att i en föreställning på en timme skildra Gamla testamentet, men nu känner jag att vi har lyckats med det. Vi har fått göra vår egen tolkning, utan någon censur i uppdraget. Vi har lyft fram det mänskliga perspektivet. Personerna lider av svartsjuka, oroar sig och kan vara besvikna på Gud. Det fångade mig att Gud blir mänsklig och kan lyssna på en människa, som i historien om Sodom och Gomorra, där Abraham köpslår med Gud för att rädda staden och faktiskt får Gud att ändra sig flera gånger. Mitt syfte och mål med pjäsen är att föra människor närmare Bibeln. Många tänker på Gamla testamentet som svårtillgängligt och tungt, men det är inte så komplicerat som man tror att närma sig Bibeln, säger Adolfo Celis.

Precis som med tidigare produktionerna, som Shakespeare, 2006–2009 och Molière, 2012 och Face dell´Arte 2015, kommer Teater Surra att turnera med ”Staven”. Redan innan premiären har man fått ett par bokningar i Stockholm i oktober och en i Korpilombolo i december. Adolfo Celis tror att det finns mycket i Teater Surras tolkning av Bibeln som kan uppmuntra till fördjupande samtal och till och med förvåna någon lite grann.

– I Bibelns berättelser kommer Gud i många skepnader. Vi har gjort Gud lite tydligare. En röd tråd genom föreställningen är hur Abrahams stav går vidare från generation till generation och vem det är som ska få den. Det skapar konflikter men det viktiga temat är försoning. Jag tror också att många kan bli lite förvånade och få upp ögonen för att Bibeln kan vara rolig och inte bara allvarlig. Det är mycket i berättelserna som också är komiskt, säger Adolfo Celis.

Den 21 september klockan 18.30 har föreställningen premiär på Rival i Stockholm. Det sker i samband med en inspirationsdag för alla i Stockholms stift som arbetar med barn och unga, men även andra som är intresserade av föreställningen är välkomna till premiären. Temat för inspirationsdagen är ”Inte till salu – befriade av nåd” och den arrangeras av Stockholms stift och Sensus Studieförbund Stockholm / Gotland.

Stefan Elmer är verksamhetsutvecklare på Sensus och har sett Teater Surras föreställning.

– Min upplevelse efter att ha mött Teater Surra är att de är lätta att tycka om. Bibelberättelserna återberättas på ett fritt sätt, vilket gör dem bättre. Man har också hittat en bra balans i hur man återberättar Bibeln och jobbar med masker. Teatergruppen tolkar med humor och på ett intressant sätt mixen av manligt, kvinnligt och rent mänskligt. Premiären kommer att bli en fantastisk möjlighet för dem att visa upp sig för församlingarna som också kommer att kunna kunna beställa föreställningen. Deltagarna på inspirationsdagen får en god upplevelse som de kan ta med sig hem till sitt eget sammanhang, säger Stefan Elmer.

Fakta:

Teater Surra är en experimentell teatergrupp som sedan 2003 funnits i Sensus regi och är en del av Medis 5 som är en arbetsplats för personer med intellektuella funktions­variationer.

Teatern består av fyra skådespelare och en regissör.

Målsättning: Att sträva efter mångsidiga skådespelare som agera, skriver manus, regisserar, leder kurser och workshops.

Teater Surra turnerar över hela landet.

Tidigare produktioner:

Shakespeare 2006–2009.

Moliere 2012.

Face dell’Arte 2015.

Tartuffe, gatuteater 2015.

Så många minuter lång är föreställningen ”Staven”.