Författardrömmen föddes vid 7 års ålder

En Kristens resa fast för barn. Så beskriver Anna Andersson sin första bok, ”Resan till Kungens rike”. Nu är hon aktuell med den fristående uppföljaren ”Var inte rädd”.– Den handlar om längtan, skuld och om att det ibland är svårt att vara snäll, säger hon.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Anna Andersson var bara sju år när hon bestämde sig för att bli författare. I tonåren gav hon upp drömmen, men efter att ha varit hemma med barnen i flera år kände hon sig redo att börja skriva.

Förra hösten kom ”Resan till Kungens rike” – en barnbok i fantasyform. Den handlar om Torva som får vara med om ett fantastiskt äventyr. På sin resa från Ledsamhetens ö till Kungens rike, dit hennes mormor har flyttat, möter hon troll, drakar och andra faror. Med sig har hon hästen Ädelsten, ett svärd och en speciell bok.

– Det är en berättelse om ensamhet och vänskap, om liv och död. Framför allt handlar boken om hur det är att vara Kungens barn, förklarar Anna Andersson när vi en solig höstmorgon träffas hemma hos henne i Laholm.

Det är lugnt och tyst i det charmiga trähuset där Anna bor tillsammans med sin man Fredrik och deras tre döttrar Viola, Iris och Linnéa. Tjejerna är i skolan och Fredrik jobbar.

Ända sedan döttrarna var riktigt små har Anna läst mycket med och för dem. Som så många andra barn gillade de att läsa om och klä ut sig till prinsessor. Fascinationen för prinsessor var något som Anna tog fasta på.

Plötsligt visste hon precis vad boken skulle handla om.

När hennes yngsta dotter, Linnéa, började i förskolan, såg hon sin chans att skriva berättelsen.

Varje dag mellan klockan 9 och 11 skrev Anna om den lilla flickan Torva och hennes äventyrliga resa.

– Jag bestämde mig redan från början för att det skulle bli en bok. När någon frågade vad jag jobbade med sa jag att jag höll på att skriva en bok. Jag bollade mycket med barnen. De läste sidorna allt eftersom handlingen växte fram och kom med synpunkter.

När Anna avsatte tid för att skriva kom fantasin. Hon hann knappt sätta punkt för berättelsen om Torva innan en ny saga tog form.

– Dagen efter releasefesten för ”Resan till Kungens rike” började jag skriva på min nästa bok, ”Var inte rädd”, berättar Anna.

Berättelsen är en fristående fortsättning på den första boken, och vänder sig till barn i 9–12-årsåldern.

Anna har självt gjort alla illustrationer i både ”Resan till Kungens rike” och i ”Var inte rädd”.

Hon har tecknat och målat så länge hon kan minnas och tycker det känns fantastiskt att kunna kombinera sina två stora intressen.

Skaparprocessen ser lite olika ut, dag från dag. Ibland ägnar hon största delen av arbetstiden åt att skriva medan hon andra dagar enbart jobbar med illustrationer.

– Jag gör det som jag känner inspiration till. Jag försöker att ta det lugnt och tänker att jag hinner, bara jag tar en sak i taget.

En sak är dock gemensam för alla arbetsdagar. Varje dag inleds med en stilla stund inför Gud.

– Jag börjar alltid med att läsa Bibeln och att be. Jag ber att Gud ska leda mig och att mina böcker ska få betyda något för läsaren, oavsett om man är kristen eller inte. För mig är det jätteviktigt att Bibeln får vara grunden i allting jag skriver.

Anna tycker att det känns särskilt viktigt att ha budskapet klart för sig när man skriver en fantasyberättelse.

I boken ”Var inte rädd”, som släpptes för några veckor sedan, möter läsaren flickan Tistella som varit elak mot Torva som är huvudperson i den första boken. Tistella brottas med dåligt samvete och försöker att bli av med surret inombords. För att ställa allt till rätta rymmer hon till Sagans värld där hon möter märkliga varelser som mus­fågeln Flyga Högt, de buttra Pessimisterna, molntroll och hösttroll. Även i denna berättelse har Kungen en central roll, liksom funderingar om skuld, förlåtelse och livets mening.

Kungen symboliserar förstås Gud.

– Jag valde fantasyformen eftersom det gjorde det lättare att förmedla det kristna budskapet. Det blir som en liknelse.

– Jag ville skriva om en flickas resa till Kungens rike – lite som Kristens resa fast för barn. Det handlar om svårigheter som man går igenom, funderingar kring liv och död och hoppet om himlen.

Att böckerna skulle ha ett kristet budskap var självklart för Anna. Dels för att hon har saknat den här typen av litteratur när hon har läst med och för sina egna barn. Men också för att hon länge har burit på en längtan att få berätta för andra om sin tro på Gud, och ser författandet som ett slags missionsuppdrag.

– Jag hoppas att de som redan har en tro ska bli stärkta och få hjälp att hitta friden inombords. Jag vill att barnen som läser berättelserna om Torva och Tistella ska känna att de inte är ensamma och att de är älskade.

– När det gäller läsarna som inte är kristna, hoppas jag att mina böcker ska väcka en längtan efter att få bli Kungens barn, säger Anna Andersson.

Therése  Alhult

Fakta: Anna Andersson

Ålder: 34 år.

Familj: Maken Fredrik och tre döttrar.

Bor: I Laholm.

Gör: Författare, illustratör och hemmamamma.

Intressen: Läsa, skriva, måla, teckna och träffa nya människor, gärna med annan bakgrund än min. Älskar att gå på bibelstudium.

Favoritförfattare: C.S. Lewis och Astrid Lindgren.

Aktuell med: Nya boken ”Var inte rädd”. Senare i år kommer bilderboken ”Egil, orgeln och hullerombullertanterna” som Anna har illustrerat. Alla utgivna på Pärlan förlag.

Läser helst: Bibeln.

Frizonfestivalen
Krisen i Willow creek