Författare som skriver om tro får stipendium

Utifrån olika utgångspunkter skriver de om tro. Författarna Josefin Holmström och Johan Heltne finns bland nio författarstipendiater hos Natur & kultur.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det är Stiftelsen Natur & kultur som nu delar ut 100 000 kronor vardera med sitt särskilda stipendium.

I motiveringen står att det delas ut "till personer som utmärker sig särskilt inom litteraturen i Sverige för uppmuntran till fortsatt kvalificerat litterärt arbete".

Krönikör i Dagen

Josefin Holmström, född 1986, har doktorerat i engelsk litteratur vid universitetet i Cambridge och kom nyligen ut med essäboken "Emily Dickinson och vulkanerna". Hon har medverkat som krönikör på kultursidorna här i Dagen och skriver också regelbundet i Svenska Dagbladet.

I sin senaste bok berörs 1800-talspoeten Emily Dickinsons förhållande till Gud i ett av kapitlen. Josefin Holmström själv har berättat i en Dagen-intervju (29/10 2019) att hon blev troende tidigt, även om hon inte kommer från någon kristen familj.

– I Sverige finns debatten om att vara kristen privat men sekulär i offentligheten, men för mig är det omöjligt. Lika lite som jag kan sluta vara kvinna när jag skriver, lika lite kan jag sluta vara kristen. Är man kristen så är man det på heltid, säger Josefin Holmström i intervjun.

Bakgrund i Livets ord

Johan Heltne ,född 1977, är skribent, författare och musiker, som bland annat har beskrivit ärren i sin kristna tro från uppväxten. Han romandebuterade 2014 med "Det finns ingenting att var rädd för", en tonårsskildring inifrån församlingen Livets ord på 90-talet.

Övriga stipendiater är: Ashraf Bagheri, Helena Granström, Cecilia Hansson, Eija Hetekivi Olsson, Göran Sonnevi, Sara Stridsberg och John Swedenmark.

ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner
Vigselkrav
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen vill med ett nytt förslag göra det svårare för vigselförrättare att neka samkönade par att vigas till äktenskap.
Foto: Kallestad, Gorm
Foto: Kallestad, Gorm